fbpx

EXCLUSIV. CES a dat aviz negativ la OUG cu salariile profesorilor. Care au fost argumentele

Consiliul Economic și Social (CES) s-a întrunit astăzi și a dat aviz negativ la Ordonanța de Urgență pe care Guvernul a adoptat-o pentru a majora salariile profesorilor. Suma oferită a fost respinsă de sindicate și nici măcar nu acoperă indicele prețului de consum, se arată în Hotărârea CES. Avizul este consultativ.

Conform documentelor intrate în posesia EducatiePrivata.ro, patru dintre cele cinci comisii de specialitate convocate joi dimineață au dat avize favorabile, însă Hotărârea plenului a fost nefavorabilă, potrivit informațiilor obținute din surse guvernamentale. Comisia pentru Educație, Tineret, Sport, Cercetare, Formare profesională și Cultură, din care face parte și Cornelia Popa Stavri – vicepreședintele FSLI, a dat aviz negativ.

CES își motivează decizia astfel:

– „suma de 1000 de lei brut pentru personalul didactic de predare și auxiliar, respectiv de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, nu reprezintă un rezultat al negocierilor Guvernului cu Sindicatele. Aceste majorări reprezintă de fapt oferta Guvernului, refuzată de federațiile sindicale în urma consultărilor membrilor de sindicat, și nu este de natură să conducă la stingerea conflictului din învățământ, deoarece oferta Guvernului nu acoperă nici măcar indicele prețului de consum, care doar în luna aprilie 2023, comparativ cu martie 2023 este de 100,75 %, conform Institutului Național de Statistică;

– majorarea salarială în învățământul preuniversitar plasează cadrele didactice cu studii superioare și masterat, pe o grilă de salarizare de la 0 la 12, între 2,04 la debut și 2, 61 la final de carieră cu toate gradele didactice și vechime maximă. În acest context învățământul se situează în aceeași pătrime inferioară ca si până acum, ceea ce nu reprezintă o plată acordată conform studiilor și importanței sociale a muncii;

– sindicatele au solicitat ca intrarea în plată a noii grile din Legea Salarizării să fie acordată integral pentru a argumenta poziționarea învățământului ca domeniu prioritar.”

Proiectele de avize formulate de comisiile CES sunt disponibile mai jos:

C3 Aviz OUG salarizare profesori 1.06.2023

C4 Aviz OUG salarizare profesori 1.06.2023

C5 Aviz OUG salarizare profesori 1.06.2023

C6 Aviz OUG salarizare profesori 1.06.2023

C8 Aviz OUG salarizare profesori 1.06.2023_semnat

După adoptarea OUG, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că negocierile s-au încheiat din punctul de vedere al guvernanților, iar ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că solicitările profesorilor sunt acoperite, deși liderii sindicatelor au declarat că profesorii sunt nemulțumiți de decizie și greva continuă de marți.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis i-a atacat pe liderii sindicatelor și i-a certat pe profesori: „Cum îndrăznește cineva să pună în pericol desfășurarea examenelor de Evaluare Națională și de bacalaureat?”

Iohannis îi atacă pe liderii sindicatelor: ”Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli”

4 comments

  1. Chelar Emiluea spune:

    Doresc grila de salarizare corecta.
    Am 37 ani vechime vreau transparenta cat am platit la CAS,cat la pulonul.1de pensie si cat la pilonul.2 de pensie
    Suntem in UE vreau transparenta cum e in Germania,Belgia,Franta
    Nu sunt informat cu nimic.
    Imi fac o analuza medicala scot bani din buzunat?Este corect.
    Nu platesc asistatii sociali dar platesc eu
    Asteot un rasouns va rog frumos!

  2. Carmen Amza spune:

    ” Cadrele didactice din toată țara fac un apel către societate să nu mai fie deranjate pe perioada vacanței!

    În România, toți știu că profesorii au 3 luni de vacanță: Iunie, Iulie, August, în care nu pun piciorul în școală. De aceea și au salarii așa mici: fiindcă lenevesc toastă vara…

    Ei bine, vara asta n-o să mai evaluăm elevii la corigențe sau competențe, n-o să mai asistăm la examene, n-o să mai corectăm și recorectăm lucrări.

    Vă lăsăm pe voi!

    Ne vedem în Septembrie, după cele 3 luni de vacanță! ”

    V- am citat o colegă

  3. Carmen Amza spune:

    În ultimii ani ministrii educației s- au purtat de parcă ar fi fost dușmanii noștri. Doamna ministru Anisie a înviat elevii să țină camerele inchise. Elevii deschideau calculatoarele, tabletele sau telefoanele intrau pe platforme cu camerele inchise după care se culcau. Au povestit după aceea fiecare ce făcea.

    Am avut elevă care a uitat și mi-a redistribuit lucrarea dată rezolvată de profesorul cu care se medita.
    Un altul mi- a spus că este la ora de condus, pentru ca să își ia carnet de conducere, după care mi-a trimis lucrarea de control, analiză matematică.

    Picătura care a umplut paharul, elevii nu mai pot fi exmatriculați. Te atacă verbal sau cu un obiect ascuțit, s- a întâmplat la Ploiești și București, sunt indecenți precum elevii din clasele a Vi a iar noi trebuie să înghițim.
    Se tot spune că profesorii sunt vinovați.
    Ca dirigintă a unui băiat de 17 ani i- am spus mamei că băiatul dânsei înjură in timpul orei de franceză din minut în minut.

    ” Nu este adevărat , băiatul meu nu vorbește astfel!”
    Miniștrii noștri sunt primii care sunt vinovați de diminuarea autorității dascălilor.

  4. Home spune:

    Tare Ciolacu, dar haosul provocat de ei cu atâtea beneficii? Și doar se țin de faze slabe? Când el are benefici de 100.000 lei și un șofer are salar de 5000 net la el? O fi cumva vreun idol? Cum sa plătești un profesor mai slab ca un muncitor? Atâtea poate!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.