fbpx

Era digitală și apa caldă. Cum se folosesc tabletele în școlile din Franța

de Andrei Bușe, român emigrat în Franța

Revin, în urma reportajului difuzat de Digi24 , cu modelul concret al copilului nostru, care studiază în cadrul unui parteneriat școală–Apple.
Așa cum am mai spus la începutul anului, toți elevii din 6ème (echivalentul clasei a V-a în România) au primit câte un iPad Pro nou. Tableta poate fi închiriată (11 euro/luna) sau cumpărată (359 euro, prețul de magazine). Cei 11 euro/lună conțin și asigurarea device-ului, pentru că aici nu poți duce nici măcar copilul în prima zi de școală fără asigurare, cu atât mai puțin să ai un lucru al școlii neasigurat.
iPad a fost personalizat, în sensul că nu are AppStore, nu se poate instala nimic, nu are nici o aplicație de trimis mesaje (iMessage/whatsapp/…), nu are Youtube (sau altele similare), are doar Facetime (pentru comunicare între colegi, în caz de nevoie), are doar aplicațiile/manualele necesare elevului pentru școală.

Tabletele au, deasemenea, instalate o opțiune de FREEZE, adică profesorul, în cazul unei testări, poate vedea toate ecranele pe tableta lui, iar dacă un elev încearcă să trișeze, profesorul activează FREEZE, pentru a-i demonstra că a trișat și a putea justifica nota 0 și descalificarea/eliminarea.
Conform reformei Berthoin din 1959, toate unitățile de învățământ publice sau private) trebuie să funcționeze după programa Ministerului Educației Naționale. Toată materia este publicată în iTunesU, fiecare școală/clasă/primind propriul cod de acces.

Deși o foarte mare parte a cursurilor se desfășoară pe/prin intermediul tabletei, elevii au teme sau exerciții ce trebuie făcute în cloud, dar au și teme/exerciții ce trebuie făcute pe hârtie (fișe sau pe caiet). Cărțile și manualele există și pe hârtie, acasă sau la școală, dar sunt și în format digital, în icloud ul școlii, și pot fi accesate de pe ipad.

Comunicarea cu școala se face prin intermediul site ului ecoledirecte.com, unde sunt cam toate școlile din Franța. Toți părinții primesc, la înscrierea copilului în școală, un user și un pass, cu care pot accesa site ul/aplicația de mai sus, unde au informații despre evoluția elevului, note, teme, mesaje de la școală, poate trimite mesaje către școală (administrative sau către anumiți profesori), informații despre situația financiară (în cazul școlilor private). Interacțiunea cu profesorul principal (echivalent diriginte) sau orice alt profesor al copilului se face exclusiv prin această aplicație sau, o dată pe an, față în față, la “ședința cu părinții” – întrevedere de 5 minute cu profesorii cu care îți faci programare. Nu este obligatorie această întrevedere, doar cine vrea. De aceea am spus că eu chiar nu îi cunosc pe profesorii Adelei.

Același sistem îl au și prieteni cu copii în clase similare, la școli din UK, Germania sau Austria, nu au inventat francezii roata sau apa caldă. Doar s-au adaptat la vremurile actuale. Nu cred că, dacă ar exista deschidere la Ministerul Educației din România, nu s-ar putea realiza parteneriate cu firme (gen Apple) care au deja experiența și rezultate în cadrul acestui mod de a aborda învățământul. Nu susțin că este “cel mai bun sistem” sau că este este 100% calea de urmat, dar susțin cu tărie că nu trebuie repetată greșeala “card de sănătate” sau “Revisal”cu asocieri dintre SIVECO și programatorii (de fer) din Strehaia sau căpușari ai ASESOFT (cei care șantajează sistemul național prin refuzul de a oferi, conform contractului, sursele programului realizat). Nu am înțeles (decât din perspectiva spălării banilor) de ce nu s-a cumpărat un sistem deja dovedit funcțional, deja testat, dintr-o țară cu sistemul sanitar totuși funcțional).

P.S. Pentru părinții care vor să gestioneze timpul petrecut de copii pe tablete/telefoane, vă sugerez să folosiți aplicația “OUR PACT” din App Store. Pe telefonul părintelui este aplicația full, pe device-ul copilului se instalează aplicația OUR PACT Jr. Device ul Jr se poate bloca instant, se poate debloca instant, se pot face timpi de acces după dorințe/necesitați. Copilul nu poate șterge aplicația din dispozitivul lui, fără ca părintele să permită acest lucru.

Citește și

Internetul și copiii: cât timp petrec online, câți intră în rețea pe ascuns la școală și cât sunt de expuși la fake news

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.