fbpx

Encefalita de căpușă: cum putem să o prevenim

Românii și vaccinarea au o istorie interesantă, uneori complicată. Chiar dacă, în această perioadă, vorbim despre ele poate mai mult decât oricând, din cauza pandemiei de Covid-19, vaccinurile ne protejează, de multă vreme, și de alte boli periculoase.

Encefalita transmisă de căpușă (TBE-Tick Borne Encephalitis) este o infecție virală la nivelul creierului și al măduvei spinării, iar transmiterea TBE la oameni se produce cel mai frecvent prin mușcătura unei căpușe infectate cu virusul encefalitei de căpușă.

Dat fiind că encefalita transmisă de căpușe (TBE) nu poate fi tratată cu antibiotice și este o afecțiune pentru care nu există un tratament specific, cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva TBE este vaccinarea, după cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății.

În primul webinar din seria ”Vaccinarea la români”, discutăm despre TBE, măsurile de protecție si opțiunea vaccinării împotriva acestei afecțiuni cu:

Dr. Raluca Ghionaru, medic de familie

Toma Pătrașcu, autorul cărții ”Povestiri despre epidemii și vaccinuri”

Ovidiu Covaciu, fondator al Coaliției România Sănătoasă

Moderator: Oana Dimofte, fondatoare EducațiePrivată.ro

 

Înscrie-te și tu, pentru a participa gratuit la eveniment, aici: https://www.facebook.com/events/883061418983716?ref=newsfeed

 

Prezente în mediul înconjurător în cea mai mare parte din an, din martie până în noiembrie atunci când temperaturile sunt peste 6 grade Celsius, căpușele pot fi un pericol pentru sănătatea noastră, dintr-un motiv foarte serios: mușcătura de căpușă poate provoca o boală pentru care nu există un tratament specific.

Deși în mod normal căpușele nu provoacă boli, dacă o căpușă este infectată, ea are potențialul de a provoca boli la oameni precum  Boala Lyme, febra hemoragică Crimeea-Congo (FHCC) și o formă de encefalită, denumită TBE – encefalita transmisă de căpușe. Prima dintre ele, Boala Lyme, deși poate avea forme grave, odată diagnosticată poate fi tratată de obicei cu antibiotice. Pentru TBE, fiind cauzată de un virus, nu există un tratament specific doar măsuri de susținere care ajută la gestionarea simptomelor.

 

În cazuri severe boala se poate manifesta sub formă de meningită, encefalită sau meningoencefalită. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până la o treime dintre pacienți pot suferi complicații pe termen lung.

În Europa sunt raportate anual aproximativ 5000-12000 de cazuri de TBE.

#Ad#Pfizer

 

https://www.ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis/facts/factsheet

https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0010/246169/Fact-sheet-Tick-borne-encephalitis-Eng.pdf