Elevii sunt mai concentrați și mai sociabili, după ce Olanda a interzis telefoanele în școli

Foto: loolstudio/Freepik

Măsura adoptată de autoritățile olandeze la 1 ianuarie 2024, prin care a interzis utilizarea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice în timpul orelor de curs în școli primare și licee, începe să își arate roadele. 

Un studiu recent comandat de guvernul olandez relevă efecte pozitive semnificative asupra comportamentului și performanței elevilor. Potrivit cercetării, desfășurată în 317 licee și 313 școli primare, aproximativ 75% dintre licee au raportat o îmbunătățire a capacității de concentrare a elevilor la ore, iar 59% au observat o creștere a interacțiunilor sociale între colegi. În plus, un sfert dintre aceste instituții au semnalat îmbunătățiri clare în rezultatele școlare, transmite Biziday.

În cele mai multe licee, elevii sunt obligați fie să își lase telefoanele acasă, fie să le depoziteze în dulapuri dedicate, în timp ce alte școli au adoptat sistemul colectării dispozitivelor la începutul fiecărei ore. Măsura are ca scop reducerea distragerilor și încurajarea participării active la activitățile didactice.

Impactul în școlile primare a fost mai limitat, întrucât copiii încep, de regulă, să dețină telefoane mobile doar în clasele superioare. Totuși, și aici au fost raportate efecte pozitive, în special în școlile pentru copiii cu nevoi speciale. Aproximativ jumătate dintre aceste instituții au menționat că interdicția a avut un efect pozitiv sau foarte pozitiv asupra comportamentului elevilor, chiar și în condițiile în care se permit excepții pentru utilizarea unor dispozitive medicale sau educaționale speciale.

Măsura vine în contextul unei îngrijorări tot mai mari legate de timpul petrecut de copii în fața ecranelor. Potrivit datelor Statistics Netherlands, 96% dintre copii folosesc internetul aproape zilnic, majoritatea prin intermediul telefoanelor mobile. În acest sens, luna trecută, guvernul interimar a emis o recomandare către părinți de a interzice accesul copiilor sub 15 ani la rețelele sociale și de a le limita semnificativ timpul petrecut online.

Decizia Olandei de a interzice telefoanele în școli este parte a unui efort mai larg de a combate dependența digitală în rândul tinerilor și de a sprijini dezvoltarea abilităților sociale și cognitive ale acestora. Datele preliminare sugerează că, cel puțin în școli, acest efort începe să dea rezultate concrete.

Estonia mizează pe AI în școli, în timp ce alte țări interzic telefoanele la ore

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.