
Sute de elevi și profesori din județul Arad, mai ales din localități izolate, sunt instruiți să acorde primul ajutor în caz de accidentări, în cadrul unei campanii derulate de Crucea Roșie. Inițiativa se va încheia odată cu începerea vacanței de vară.
Potrivit directoarei filialei Arad a Crucii Roșii, Iudita Cuvineanu, elevii dobândesc cunoștințe de bază pentru a interveni în situații de urgență, în timp ce profesorii învață și manevre mai complexe, precum tehnica Heimlich – utilizată pentru deblocarea căilor respiratorii în caz de înecare cu alimente sau alte obiecte.
„Pentru profesori, este foarte important să cunoască această tehnică, au existat tragedii, oameni care au murit pentru că s-au înecat cu mâncare. Profesorii sunt instruiți să ofere prim-ajutor și în cazul accidentării copiilor, pentru că se poate întâmpla mai ales la orele de sport”, a spus Cuvineanu pentru Agerpres.
Conform sursei citate, în programul de pregătire denumit „Fii salvatorul din comunitatea ta!” sunt incluși aproximativ 500 de elevi și 35 de profesori din comunele Vârfurile, Pleșcuța, Gurahonț și Brazii, iar 350 de copii au fost deja instruiți.
„Aceste zone au acces greu la spitale și acordarea primului ajutor poate face diferența între viață și moarte. De exemplu, la Gurahonț este o școală mare, cu 600 de copii, dar cel mai apropiat spital este la Sebiș (circa 25 de kilometri – n.r.). De aceea, acest program își propune să aducă educația de prim-ajutor acolo unde este cea mai mare nevoie de ea”, a declarat reprezentanta Crucii Roșii.
Pregătirea se face cu 40 de voluntari, între care medici de urgențe și studenți la medicină.
Cursuri de prim ajutor în școlile din Cluj-Napoca. Elevii învață inclusiv manevra Heimlich