fbpx

Efectul IKEA în învățare

Liliana ROMANIUC

Efectul IKEA în învățare

de Liliana Romaniuc, președinta Asociației Române de Literație

O echipă de cercetători a cerut unui grup de studenți să asambleze o cutie din piese de la IKEA – o cutie simplă. După ce au făcut cutiile, li s-a cerut să spună cât ar plăti pentru o astfel de cutie dacă ar trebui să o cumpere. În jur 78 de cenți a fost răspunsul. Unui alt grup – de control, cu studenți care nu au asamblat cutia, i s-a cerut să spună cât ar fi dispuși să plătească pentru a cumpăra o astfel de cutie. 48 de cenți a fost răspunsul.

 

Observați diferența! Apoi, fiecărui grup i s-a cerut să evalueze, pe o scală de la 1 la 7, valoarea cutiei. Studenții din primul grup au evaluat-o cu 3.8. Cei din al doilea grup, cu 2.5. Interesant, nu-i așa? Vorbim despre ceva cunoscut în mediul de business, dar și în psihologia cognitivă – efectul IKEA. Să mergem la învățare acum, în clasele noastre, că despre asta trebuie să fie școala.

 

Atunci când elevii sunt implicați în învățare, depun efort pentru a învăța ceva, ei vor aprecia ce au învățat și vor dori să învețe și mai mult, tocmai pentru că ei sunt cei care pun valoare în acel demers. Au experimentat efortul și rezultatele acestuia – a rezultat ceva. Prin contrast, atunci când experimentează pseudo-învățarea, prin navigarea pe net, copierea temelor, neimplicare, lipsa atenției și concentrării – ei nu vor aprecia învățarea și nu vor pune valoare pe proces – din simplul motiv că nu rezultă nimic palpabil, ceva de care să fie mulțumiți și mândri. Așadar, efortul, sau strădania, trebuie să fie parte integrantă a procesului de învățare, asta este ce ne spun studiile, dar și practica din mediul de business, în special. Starea de bine este bună, dar să nu încurcăm borcanele – învățarea presupune efort susținut, uneori disconfort, încercări, greșeli, repetări și multă implicare. Să facem asta în clasele noastre, la fiecare oră, pentru a le oferi elevilor experiențe de învățare vizibilă, reală și sustenabilă pentru fiecare dintre ei. Ajungi să iubești ceea ce faci! Iubim învățarea dacă învățăm. La fel și elevii și studenții noștri.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.