fbpx

Educație muzicală cu Eclectic FM: Creep, de la furt la emblema unei generații

Educație Privată și Eclectic FM vă prezintă povestea unor capodopere din muzica pop-rock contemporană.  Astăzi, istoria piesei Creep, hitul interpretat de trupa Radiohead.

Creep este emblema unei gererații. Nu scriu despre Creep pentru că-i cea mai cunoscută sau pentru că este primul single Radiohead. Nu. Scriu pentru că este o emblemă.

Dar are și o controversă în spate. Una mare, care merge până la puțin plagiat. Inițial piesa nu a prins, asta întâmplându-se în ’92. După relansare ea a devenit hitul major al formației. Un hit atât de puternic încât punea în umbră celelalte piese ale trupei. Soluția formației a fost una radicală, o lungă perioadă de timp a fost eliminată din concerte.

Dar controversa nu vine de aici. Vine de la piesa însăși. Inițial ea a fost creditată ca fiind a lui Thom Yorke. În timpul înregistrărilor, producătorii Seana Slade și Paul Kolderie au simțit ceva și au vrut să se asigure că piesa nu-i un cover. Nu și-au putut da seama cu ce seamănă, așa că lucrurile au mers înainte. 

Cu toate astea, asemănările cu The Air That I Breathe, o piesă din ’73 a trupei The Hollies, au adus trupei un proces frumușel, unde și-a furat-o cu magnifică grație. Astfel, pe lângă Yorke, la compoziție sunt acum creditați cei care au compus The Air That I Breathe, adică Albert Hammond și Mike Hazlewood

Frumusețea acestei situații stă în faptul că originalul The Air That I Breathe nu-i aparține formației de The Hollies ci lui Albert Hammond, care a inclus piesa pe albumul său din ’72, It Never Rains in Southern CaliforniaCreep folosește o progresie armonică existentă pe strofa de la The Air That I Breathe.

Citește continuarea pe Eclectic FM.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.