fbpx

Educaţie muzicală cu Eclectic FM: 10 cântece inspirate de cărți

Educație Privată și Eclectic FM vă prezintă povestea unor capodopere din muzica pop-rock contemporană. În episodul de astăzi, 10 cântece celebre inspirate din cărți.

Don’t Stand So Close To Me – THE POLICE [Zenyatta Mondatta, 1980]

Carte: Lolita de Vladimir Nabokov

Sting mărturișeste că și-a dorit să scrie un cântec despre sexualitatea din clasele de cursuri. Cântecul este bazat și pe experiența sa de profesor într-un gimnaziu britanic. Asta pe de o parte. Apoi, dragostea lui pentru romanul lui Nabokov. Sting a plimbat ideea asta prin cap cam un an jumatate, apoi totul s-a așternut foarte clar pe hartie: profesorul, virgina, violul din masină, Nabokov.

Cuvinte cheie:

“Young teacher the subject of schoolgirl fantasy / This girl is half his age / He starts to shake and cough / Just like the old man in that book by Nabokov.”


Ramble On – LED ZEPPELIN [Led zeppelin II, 1969]

Carte: The Lord Of The Rings de J.R.R. Tolkien

Versul care deschide cântecul”Leaves are falling all around” este o parafrază la un poem de al lui Tolkien, Namarie. Referințele la Tolkien sunt evidente: Mordor, Gollum.
Interesant este faptul că Led Zeppelin nu se oprește aici cu influențele, alte două piese sunt puternic inspirate de opera lui Tolkien: The Battle Of Evermore și Misty Mountain Hop.

Cuvinte cheie:

“’Twas in the darkest depths of Mordor / I met a girl so fair / But Gollum, and the evil one crept up / And slipped away with her.”


Are Friends Electric? – TUBEAWAY ARMY [Replicas, 1979]

Carte: Do Androids Dream Of Electric Sheep? de Philip K. Dick

Paradoxal, această piesa lungă și posesivă, fără un refren sau vreo linie recognoscibilă a intrat în topul britanic. Gary Numan o descrie fix așa: “no recognisable hook-line whatsoever”.

Cuvinte cheie:

“You know I hate to ask/But are ‘friends’ electric? / Only mine’s broke down/And now I’ve no one to love.”


Soma || THE STROKES [Is This It?, 2001]

Carte: Brave New World de Aldous Huxley

Soma este numele unui drog imaginat de Huxley în cartea sa. Conform cărții, componentele chimice și farmacologice nu sunt foarte bine definite.
Aceeași referire la drog o găsim și într-un cântec The Smashing Pumpkins de pe Siamese Dream, care poartă chiar numele Soma.

Cuvinte cheie:

“Soma is what they would take when / Hard times opened their eyes.” THE STROKES

“Close your eyes and sleep / Don’t wait up for me / Hush now, don’t you speak / To me” THE SMASHING PUMPKINS


Atrocity Exhibition – JOY DIVISION [Closer, 1980]

Carte: Atrocity Exhibition de J.G. Ballard

Cu piesa asta Curtis parcă își prefațează moartea. Până și art work-ul discului Closer (una dintre cele mai răscolitoare imagini puse pe coperta unui album) duce cu gândul la moarte. Punerea în scenă s-a făcut de Martyn Atkins și Peter Saville cu ajutorul fotografului Bernard Pierre Wolff.

Cuvinte cheie:

“You’ll see the horrors of a faraway place,/Meet the architects of law face to face”.


Two Dancers – WILD BEASTS [Two dancers, 2009]

Carte: Sexus de Henry Miller

Sexus face parte din trilogia The Rose Crucifixion, alături de Plexus și Nexus.

Cuvinte cheie:

“they dragged me by my ankles through the street (two hearts) / they passed me round them / like a piece of meat / his hairy hands / his falling fists / his dancing cock / down by his knees.”

 

Citește textul integral pe Eclectic FM

Despre Eclectic FM

În 1982, tânărul Dinu asculta o piesă, Another One Bites The Dust, care avea să-i îndrepte, definitiv, pașii către rock. O piesă, de fapt cam funk, dar ce mai contează? Acest lucru l-a făcut să devină un mini fan al trupei Queen, lucru ușor sesizabil și din postările sale pe Facebook.

Evoluția sa ulterioară a fost puternic influențată și de profesoara de muzică de la Școala Generală nr. 191, tovarășa profesoară Umbreș. Care, cu mult curaj și perseverență, le strecura copiilor la ore de muzică artiști subversivi ca AC/DC sau Kraftwerk, până când, pârâtă fiind, a trecut la muzică clasica, cu Vivaldi, Beethoven, Chopin sau alți morți celebri. Este, să recunoaștem, un bun start.

De atunci și până acum, tânărul Dinu, devenit între timp adult, și-a manifestat plenar curiozitate către mai toate genurile muzicale, astfel a ajuns să realizeze o gamă stilistică foarte largă de emisiuni radio între care menționăm Salata de Rock și Poeții armoniei la Radio Delta, Dialog, Atitudine și Eclectic la RFI, Vintage la Radio Total, What Comes Next la EclecticFM și, mai nou, Lista lui Dinu la Urban Sunsets Radio plus R O O T S la Radio Guerrilla.

Un capitol aparte îl reprezintă EclecticFM, pornit la început doar ca radio online, la care a adăugat apoi și un blog, care iată, în cruda economie de piață, reușește să reziste, ba mai mult, conform cerințelor vremurilor trăite, să evolueze. Cele două identități, adultul Dinu și EclecticFM, sunt atât de bine sudate, încăt cu greu pot fi separate.

Ca un matur responsabil ce se află, adultul Dinu și-a facut cont și pe Spotify pentru a ilustra cât mai concludent muzica despre care vorbește.

cântece cântece cântece cântece cântece cântece cântece cântece

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.