fbpx

”Ecorșeul”, opera lui Brâncuşi care a fost studiată la Medicină, expusă în premieră la Timişoara

Ecorşeul Brâncuşi

Lucrările remarcabile ale lui Constantin Brâncuși expuse la Muzeul Național de Artă din Timișoara, în cadrul programului Capitală Culturală Europeană, oferă o incursiune în evoluția atât profesională, cât și personală a lui Brâncuși.

Expoziția, care demontează ideea că aprecierea lui Brâncuși în țara sa natală ar fi fost condiționată de popularitatea sa la nivel mondial, se deschide cu „Ecorşeul”, operă care până acum nu a fost niciodată expusă publicului; cu excepția anului 1903, când corpul uman fără piele a fost expus pentru prima și singura dată la Ateneul Român. Acesta reprezintă, de fapt, lucrarea sa de diplomă de absolvire de la Școala Națională de Arte Frumoase, Universitatea de Arte din Bucureștiul de azi, scrie Revista Golan.

Sub îndrumarea profesorului său de anatomie, dr. Dimitrie Gerota, Brâncuși a modelat și realizat această sculptură denumită inițial „Jupuitul”, care demonstrează că era un maestru și al anatomiei. Capodopera abordează corpul uman dintr-o perspectivă dublă, atât anatomică, cât și artistică. Ecorșeul este considerat un canon estetic atât în sculptură, cât și în anatomie, acesta servind ca instrument de studiu în școlile de artă și de medicină din România pentru o perioadă de timp îndelungată. Brâncuși a reușit să redea cu meticulozitatea carnația corpului uman, asistând la disecții împreună cu profesorul Gerota pentru a realiza lucrarea de diplomă.

Dimitrie Gerota i-a solicitat studentului său să execute alte cinci ecorșee pentru celelalte universități din țară, ca să fie utilizate ca material didactic. La Muzeul de Artă din Timișoara este expus unul dintre cele cinci, împrumutat de la Colegiul Național „Carol I” din Craiova. Primul este dezmembrat și este depozitat în subsolul Universității de Arte din București. Toate au fost sculptate și pictate de Brâncuși.

În total, peste 100 de lucrări se regăsesc în expoziția-fenomen dedicată lui Constantin Brâncuși, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara. Opere împrumutate de la Centrul Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Craiova și din colecții particulare, constituie cea mai amplă expoziție organizată în ţara natală a sculptorului în ultimii 50 de ani. 

Cifrele obținute de Revista Golan arată un interes imens din partea publicului: peste 55.000 de bilete au fost fie cumpărate, fie rezervate de la deschiderea oficială din 30 septembrie până la 10 noiembrie 2023. Astfel, peste jumătate dintre cele 80.000 de bilete disponibile până la închiderea expoziției din 28 ianuarie 2024 au fost deja epuizate.

 

foto: revistagolan.com

Ecorşeul Brâncuşi Ecorşeul 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.