Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a ținut un discurs de laudă la adresa cadrelor didactice, cărora afirmă că li se datorează performanța învățământului din România. Ea a mai afirmat că ”toate școlile românești sunt școli europene”.
Andronescu a omis, însă, din discursul său festiv problemele legate de personalul angajat în Educație, cum ar fi faptul că în anul școlar 2018-2019 în școlile din România predau elevilor nu mai puțin de 4.533 de profesori, educatori, învățători sau chiar studenți care nu au studii corespunzătoare postului pe care-l ocupă, potrivit datelor obținute de Edupedu.ro. De asemenea, ea nu a vorbit deloc nici despre meritele elevilor în atingerea performanțelor academice.
„Poate că nu este întâmplător că şi şcoala românească construită după model franţuzesc sau german este o şcoală care astăzi poate să stea cu fruntea sus în acest mare ansamblu al şcolilor europene. Ediţie de ediţie ne aduce mai multe şcoli (n.r. – competiţia), ediţie de ediţie creşte performanţa celor care devin câştigătoare şi atunci fără îndoială nu avem cum să nu fim bucuroşi că în şcoala românească există performanţă, că această performanţă o datorăm profesorilor care slujesc în aceste şcoli şi folosesc acest verb cu mare determinare şi în sensul cel mai pozitiv cu putinţă”, a spus Andronescu, citată de AGERPRES.
”Noi, toţi românii, pornind chiar din şcoli, împărtăşim şi apreciem enorm valorile europene. Le împărtăşim pentru că sunt şi ale noastre. Şi cum am putea să nu avem respect şi preţuire pentru tot ce au realizat generaţii şi generaţii în cultura Uniunii Europene. Cum ar putea să nu ne îmbogăţească şi pe noi şi cum s-ar putea ca ceea ce au creat generaţii şi generaţii de români în cultura lumii să nu fie parte din cultura Uniunii Europene. De aceea eu cred că toate şcolile româneşti sunt şcoli europene. Sunt şcoli europene prin poziţia geografică a României, dar sunt şcoli europene şi prin opţiuni şi prin valori deopotrivă şi lucrul acesta aşa trebuie să rămână, a mai spus ministrul.
Andronescu a premiat marţi, la Palatul Parlamentului, cele 87 de unităţi de învăţământ preuniversitar câştigătoare ale celei de-a XVI-a ediţii a Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană”.