Dr. Corina Lupău, psiholog, oferă mai multe sfaturi pentru elevii care urmează să susțină examenul de Evaluare Națională.
Cu acordul autoarei, le prezentăm, integral:
Vă pregătiți pentru Evaluarea Națională? Las aici câteva gânduri.
📌E numai un examen. Primul, dintr-un șir lung pe care vi-l așterne viața în față. Tratați-l în acest moment, ca atare.
📌Ceea ce aveați de făcut ați făcut deja. Ați învățat, exersat, cei mai mulți ați făcut meditații, v-ați străduit după puteri să vă însușiți materia. Acum e timpul doar să lăsați cunoștințele să curgă prin stilou.
📌Nota nu reflectă cine sunteți și nici cine veți deveni. E doar o notă, compusă din 1) cunoștințele voastre despre subiectele respective 2) în acest moment + 3) emoțiile inerente.
📌Este firesc să aveți emoții. Rețineți că unele pot fi mobilizatoare. Altele însă ne determină să fim mai atenți la ele decât la textul din lucrare. Împrieteniți-vă cu emoțiile și vor sta cuminți.
📌Anxietatea de evaluare și performanță este dată de gândurile catastrofice cu privire la cunoștințe, rezultat, la ce va zice lumea voastră etc. Nu, nu e o catastrofă, orice credeți în acest moment că este. Un rezultat nedorit ar fi o neplăcere mai mare sau mai mică dar e departe de a fi o catastrofă.
📌Alergați pe culoarul vostru. Evitați să vă gândiți ce bine știe geometrie Măriuca din prima bancă sau cât de exaltat a fost colegul din spate la primirea subiectelor. Fiți prezenți total acolo, pe lucrarea voastră!
📌Și încă ceva. Părinții vă iubesc și vă acceptă necondiționat. Indiferent de felul în care ei înșiși se stresează sau v-au stresat de-a lungul anului școlar.
Nu știm ce loc veți prinde la liceu dar locul de acasă e garantat. Întodeauna.