Dragos Anastasiu va aviza proiectele cu impact bugetar ale Ministerului Educației

ID 388720252 © LCVA | Dreamstime.com

Dragoș Anastasiu va aviza, în calitate de vicepremier, proiectele cu impact bugetar inițiate de Ministerul Educației și Cercetării. 

Responsabilitățile acestuia au fost configurate prin decizie a prim-ministrului Ilie Bolojan și au fost publicate, astăzi, în Monitorul Oficial.  Bolojan a decis, prin acte similare, și responsabilitățile celorlalți patru vicepremieri.

Înainte de a deveni vicepremier în Cabinetul Bolojan, Dragoș Anastasiu a fost consilier onorific al lui Daniel David, ministrul Educației și Cercetării. De asemenea, el a fost inițiator al alianței ”O Voce pentru Educație”, care a contribuit la elaborarea pachetului de legi din proiectul România Educată.

Potrivit deciziei premierului, Anastasiu va aviza proiectele de acte normative elaborate în domeniul reformei statului și eficientizării activității instituțiilor publice.
De asemenea, vicepremierul în cauză avizează proiectele de acte normative cu impact bugetar
elaborate de următoarele ministere:
a) Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
b) Ministerul Educației și Cercetării.

Michael-Dragoș Anastasiu, viceprim-ministru, asigură informarea permanentă a prim-ministrului în legătură cu aplicarea prevederilor stabilite prin decizia respectivă, mai prevede actul normativ publicat în Monitorul Oficial.

Cine este Dragoș Anastasiu

S‑a născut la 5 iunie 1964 în București. La vârsta de 18 ani a emigrat împreună cu familia în Germania, stabilindu‑se în Frankfurt.

2. Studii

În 1982 a fost admis la Facultatea de Automatică, Politehnica din București, însă la scurt timp a ales să studieze medicina în Germania.

A absolvit Facultatea de Medicină „Johann Wolfgang Goethe” din Frankfurt în 1991 și a obținut titlul de doctor în medicină în 1993.

3. Carieră profesională

A lucrat ca medic la Secția de Medicină Internă a Spitalului „Sf. Markus” din Frankfurt între mai 1990 și februarie 1995.

S‑a întors în România în 1995 și a fondat compania Touring Europabus România SRL, care în 1997 a devenit parte din rețeaua internațională Eurolines.

În 1998 a fost ales președinte al Asociației Cărăușilor Particulari din România și a intrat în Consiliul de Administrație al Eurolines la Bruxelles.

A consolidat afaceri în turism și transport, inclusiv parteneriate cu TUI (din 2011), vânzarea rețelei de transport FlixBus (2017) și de turism către DER Touristik (2019).

A fost președinte ANAT (2007‑2009) și a primit Premiul de Excelență al Ministerului Turismului în 2002.

În ultimii ani, a susținut turismul sustenabil și a promovat ecoturismul în zone precum Delta Dunării.

A fost membru al Camerei de Comerț Româno‑Germane și inițiator al think‑tank‑ului ReThink România.

4. Activitate politică și guvernamentală

Din februarie 2025, a fost consilier onorific al președintelui interimar Ilie Bolojan, responsabil cu relațiile dintre administrație și mediul de afaceri.

A rămas, o perioadă, consilier pentru președintele României, Nicușor Dan.

La 23 iunie 2025, a fost desemnat viceprim‑ministru pentru reformă în cabinetul lui Ilie Bolojan — o misiune axată pe eficientizarea administrației prin model privat și prioritizarea SMART a reformelor. (sursă: Wikipedia)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.