fbpx

Dr. Mihai Craiu: Școala trebuie să înceapă. Un copil la debutul bolii să stea acasă. Masca, soluția ideală pentru elevii mai mari, pe termen scurt

Sursă foto: Life.ro

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, a prezentat, la emisiunea Observator difuzată de Antena 1, punctul său de vedere în legătură cu reînceperea școlii, în contextul epidemiologic generat de înmulțirea cazurilor de gripă.

”În interior sunt riscurile mari, mai ales cum la noi la români ne e frică de curent și nu aerisim. Școala trebuie să înceapă, e normal să înceapă. Sunt două lucruri importante, să știm să tușim, adică să acoperim tusea cu cotul, să tușim adică aici, nu în mână și după aceea să atingem suprafețe, iar pentru școlari ar fi foarte bine să aerisim frecvent clasele, iar cei mari să poarte mască”, afirmă dr. Mihai Craiu.

”Mesajul cel mai important pentru părinți este – un copil la debutul bolii ar trebui să stea acasă. Un copil care a avut gripă, care a fost văzut de medic, care a primit tratament, și încă mai are obstrucție nazală sau mai tușește puțin, dar nu mai are febră și are stare generală bună, el nu e contagios pentru colegii săi.

Spre deosebire de celelalte viroze respiratorii gripa se manifestă repede și violent. Adică, dimineața aparent ești bine și după-amiază ai febra, frisoane, dureri de cap, deci este foarte rapidă si foarte violentă agravarea simptomatologiei.

Încurajez pe toți părinții care au copii la ora actuală, să meargă la medicul de familie, să meargă la unitățile de primiri urgențe în cazul în care sunt semne evidente de gripă pentru evaluare si testare. În principiu, incubația în gripă se măsoară în zeci de ore, deci e foarte scurtă. Uneori, m-am întâlnit cu un pacient care are gripă. Modul în care trebuie să tușim corect este acesta, adică în cot, nu să punem mâna și ulterior să atingem clanța sau banca sau colegul, cum de altfel se întâmplă destul de frecvent. Solutia ideală pe termen scurt este folosirea la copii mari, la școlari, a măștii”, a mai spus medicul, în declarația acordată Observator.

1 comment

  1. Frasineanu Cristina spune:

    Bună ziua,

    Sunt multi parinti care trimit copiii bolnavi la scoală deoarece recuperarea a ceea ce s-a facut in clasă si a temelor este foarte dificilă, trebuie să se bazeze pe bunavointa altor colegi/parinti, care poate exista sau nu. Vă rog, care este soluția oficială pentru recuperarea notitelor din clasă si a temelor pentru un copil cu o boala contagioasă, cu un membru rupt, etc. sau cu certificat de disgrafie sau alte CES? Se pot posta de către profesori pe serverele scolilor măcar poze cu continutul lectiei predate si temele de la fiecare oră? Cand revin la scoala copiii sunt evaluati indiferent dacă au dorit colegii sau nu să le transmită (poate le-au transmis cu greșeli sau incomplet, etc.). De multe ori ce se predă nu bate cu manualul sau este rezumat, pentru a fi mai usor, avand in vedere că programa este foarte stufoasă. Manualele nu reprezintă o solutie, din păcate si oricum fără colegi nu știi unde s-a ajuns. Ministerul sănătății cunoaște faptul că acesta este unul dintre motivele principale pentru care părinții nu țin copiii acasă cand sunt bolnavi? Avand in vedere că nu se permite nici să asiste la ore la online (măcar să audieze explicatiile), pentru că uneori nu au o stare atat de gravă incat sa nu poată asista, dar sunt contagiosi, au un membru rupt, etc.

    Multumesc.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.