fbpx

Dr. Alexandru Rafila: La ce trebuie să fie atenți părinții care își vor duce copiii la creșă sau la grădiniță

Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății |Române de Microbiologie, a explicat, la Digi 24, care sunt lucrurile la care părinții trebuie să fie atenți, atunci când își vor duce copiii la creșe sau grădinițe, după redeschidere.

”În primul rând, ar trebui să meargă la creșe și la grădinițe, să vadă cum sunt organizați. Trebuie să vadă dacă organizarea corespunde cu ce scrie în aceste norme.Sunt doi actori care ar trebui să convingă copiii să fie mai puțin expansivi”, a afirmat Rafila.

El a adăugat: ”Nu poți să i spui unui copil, mai ales la creșă, să poarte masca și să nu o atingă sau să nu se joace cu alți copii.Dacă regulile sunt respectate și triajul epidemiologic se face în fiecare dimineață, riscul de îmbolnăvire este foarte, foarte mic.”

”Dezinfecția mâinilor merge mai repede decât spălatul. La ieșirea în pauză și întoarcerea în clasă, dezinfecția mâinilor este esențială. Combinată cu spălatul pe mâini, acolo unde este posibil”,a mai spus dr. Alexandru Rafila.

CONTEXT

Ordinul semnat de ministrul Educației, ministrul Muncii și ministrul Sănătății, necesar pentru redeschiderea grădinițelor și a creșelor, a fost publicat în Monitorul Oficial. Odată cu publicarea, ordinul intră în vigoare.

Documentul cuprinde normele pe care instituțiile respective trebuie să le respecte pentru a putea funcționa în perioada verii.

Puteți citi ordinul, integral, aici.

Comunicatul MEC

Astăzi, 15 iunie, a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, Ordinul comun dintre Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care stabilește măsurile necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschoolurilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2.

Începând de astăzi, părinții care doresc să beneficieze de serviciile oferite de grădinițele/unitățile de învățământ preșcolar de stat, în perioada vacanței de vară, pot depune cereri la unitățile de învățământ pe care le-au frecventat copiii în acest an școlar.

Cererile vor fi centralizate de către inspectoratele școlare județene/al municipiului București și, ulterior, transmise autorităților publice locale pentru a decide, în acord cu acestea, asupra listei de unități de învățământ în care se vor desfășura doar activități recreative.

Lista cu unitățile de învățământ preșcolar va fi afișată la avizierul inspectoratelor școlare județene/al municipiului București și/sau pe site-urile acestora.

Unitatea de învățământ va asigura adoptarea măsurilor necesare în vederea pregătirii deschiderii unităților de învățământ preșcolar, conform prevederilor Ordinului comun. 

De exemplu, materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual. Jucăriile care nu pot fi spălate vor fi eliminate din sala de grupă, precum și celelalte accesorii neesențiale. 

Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program. În același timp, afară, pot fi mai multe grupe, cu respectarea condițiilor privind evitarea contactului strâns între copii și a jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puțin de 2 metri.

Copiii nu trebuie să aducă de acasă, în unitatea de învățământ, jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.