fbpx

Dominique Ogreanu, 17 ani: Despre artă și sănătate mintală

Dominique Ogreanu este o elevă de clasa a XII-a din România, pasionată de incluziunea socială și de prevenirea violenței domestice și a destigmatizării sănătății mintale. A fost implicată în inițiative precum Girl Up România, Boardul Copiilor din România susținut de UNICEF și Delegații de Tineret ai României la ONU.

Este normal să ne simțim triști, stresați sau anxioși în mijlocul pandemiei de COVID-19. Nu este vorba doar despre frica și anxietatea privind boala cauzată de coronavirus, ci și de faptul că suntem departe de școli, prieteni și rude. Și vouă vă este greu să vă obișnuiți cu noile modalități de  educație/ învățare online? Știți ceva? Nu sunteți singuri.

Acest proiect a fost dezvoltat de participanții la evenimentul Youth Mediathon creat de UNICEF, care au fost provocați să reinterpreteze sănătatea mintală și starea de bine pentru fiecare copil. 

Dominique Ogreanu, 17 ani, România

Arta. O vedem, o simțim, suntem mișcați de aceasta în multe moduri diferite, uneori chiar inconștient. Și lucrul de care poate că nu ne dăm seama este efectul pe care arta îl are asupra sănătății noastre mintale. 

Considerată un subiect tabu în multe țări, problema sănătății mintale a ajuns în lumina reflectoarelor atunci când pandemia ne-a forțat să petrecem mai mult timp singuri cu gândurile noastre. Explorarea adâncimilor labirintului nostru intelectual poate fi complicată, în special dacă avem tendința de a analiza excesiv sentimentele și reacțiile noastre și, , astfel, am putea fi luați prin surprindere de întrebări care nu ne dau pace, precum Sunt suficient de bun? Fac suficient de multe lucruri? De ce nu mă pot integra?

Dar care este legătura dintre artă și sănătatea mintală? Cred că prin artă, cea mai înaltă expresie a sinelui, ne redescoperim, ne eliberăm, creăm o lume care ne vindecă în toate modurile posibile.

Am invitat șapte dintre prietenii mei artiști să vorbească despre relația strânsă dintre artă și sănătatea mintală. 

Faceți cunoștință cu Ana, 18 ani (pictoriță), Amza, 18 ani ( pictor și fotograf), Iasmina, 16 ani (pasionată de pian și pictoriță), Bianca, 16 ani (pictoriță și pasionată de chitară), Ariana, 18 ani (poetă), Lucian, 16 ani (actor și pasionat de muzică), Teodora, 18 ani (cântăreață), Chris, 18 ani (scriitor).

 

Cum te-a ajutat arta să îți menții echilibrul în perioadele stresante?

❤️ Ana: M-a ajutat prin faptul că a devenit o punte între mine și vocea mea interioară. Atunci când stau cu mine însămi în liniște, sentimentele din sufletul meu se proiectează prin artă. Oferă-ți timp și culorile vor exprima ceea ce se află în interiorul tău – aceasta este cheia echilibrului. Iubește culorile și ele te vor iubi înapoi. Cu cât le cunoști mai bine, cu atât te însuflețesc mai mult.

🧡 Amza: Arta a fost, pentru mine, cea mai bună metodă de a-mi menține echilibrul în perioadele stresante, pentru că odată ce ești prins în procesul creativ, ceea ce se află în jurul tău dispare. Ești doar tu și creionul într-o bulă, departe de problemele zilnice.

💛 Iasmina: Atunci când se întâmplă să am perioade stresante, atunci când simt că-mi pierd din echilibru, arta joacă un rol major, ajutându-mă să mă mențin pe linia de plutire. Nu fac acest lucru în mod conștient – să mă întorc la artă atunci când psihicul meu nu se află în cea mai bună formă., Arta face parte din viața mea, fie că pictez sau cânt la pian ori la chitară, astfel că nu asociez momentele stresante cu activitatea mea artistică. Mama mea a fost cea care a făcut prima dată acest lucru. Mi-a spus zilele trecute că știe dacă sunt supărată sau stresată, când mă aude pe neașteptate cântând la pian. Fiind profesoară de pian, distinge modul în care îmi eliberez emoțiile și gândurile prin ceea ce cânt. Așa că, în mod inconștient, arta mă ajută să-mi păstrez echilibrul în perioadele dificile prin transpunerea emoțiilor și a sentimentelor mele în ceea ce creez.

 

Descrie printr-un singur cuvânt ceea ce simți atunci când creezi.

🧡 Amza: Libertate. Arta îți oferă o anumită libertate pe care alte lucruri nu ți-o pot oferi. Ești liber să creezi, să te exprimi exact așa cum dorești, fără ca cineva să te judece. Arta nu-ți impune limite sau reguli. Arta îți permite să fii tu însuți/ însăți.

💙 Ariana: Originalitate. Faptul că sunt veritabilă cu privire la ceea ce simt și nu mă ascund niciodată de sentimentele care preiau controlul, mă ajută să fiu sinceră cu mine însămi și să-mi transpun sufletul pe hârtie, gândind și simțind cu inima.

💜 Teodora: Iubire. Sunt atât de multe lucruri de exprimat în doar câteva cuvinte! Încă din copilărie, aveam o pasiune pentru tot ceea ce înseamnă artă: muzică, pictură, poezie, astfel că am ales să creez. A fost destinul meu să mă îndrăgostesc în mod iremediabil de creație.

 

Crezi că există vreo legătură între artă și sănătatea mintală?

❤️ Ana: Absolut! Este picătura care te va ajuta să-ți cultivi o stare de bine în fiecare zi, prin cele șapte funcții ale artei: amintire, speranță, suferință, reechilibrare, înțelegere de sine, creștere și apreciere. Gândește-te la modul în care suntem influențați de culorile naturii: cum razele soarelui ne umplu de fericire și optimism, cum nuanțele de verde ale pădurii ne dau sentimentul de pace și liniște, cum cerul gri ne face să ne dorim să rămânem în pat, cuibăriți sub așternuturi. Toate acestea sunt reacții subconștiente sau inconștiente pe care le avem la culori, adică la artă.

💙 Ariana: Arta este fie o cale de eliberare spirituală și psihică/ emoțională, fie o „haină” metaforică ce-ți îmbracă sufletul și-l golește de singurătate sau de stări contradictorii. Mintea, această construcție umană, reprezintă centrul de unde, în general, începe totul. Atunci când viața de zi cu zi sufocă activitatea echilibrată a minții, aceasta caută o cale de a se vindeca. Și cum altfel, dacă nu prin artă?

💛 Iasmina: Arta îmi oferă o energie incredibilă și un umăr pe care pot plânge. De fiecare dată când sunt stresată sau tristă, mă cufund în arta mea și știu că, după ce mă ridic de la birou, după patru sau cinci ore (acolo pictez) sau de la pian, voi fi calmă, împăcată și cel mai probabil voi avea o soluție la problemele cu care mă confrunt. Simt cum sănătatea mea mintală este menținută pe linia de plutire de artă și știu sigur că nu doar eu simt acest lucru.

Vezi arta ca pe o formă de refugiu, de eliberare?

💚 Bianca: Arta este creată pentru eliberare: eliberare de probleme, de griji, de stres. Cu cât cercetezi mai amănunțit un anumit subiect, cu atât vei evita sentimentele negative care te-au împins în această direcție. Acest lucru înseamnă, pentru mine, eliberare prin artă. Fie că pictez sau ascult muzică, citesc sau cânt la chitară, arta mă ajută întotdeauna să mă regăsesc, în special în situațiile dificile prin care trecem cu toții.

❤️ Chris: Da. Arta este una dintre cele mai eliberatoare forme de exprimare. Atunci când scriu, nu-mi pasă ce se întâmplă în afara universurilor pe care le creez. Prin scris, pot construi situații în care vorbesc despre problemele pe care le am. De exemplu, atunci când simt nevoia să spun cuiva cât de stresat sunt, scriu un paragraf sau o scenă în care personajele mele sunt supuse unor presiuni și încearcă să-și rezolve problemele.

💜 Teodora: Nu cred că există un alt antidot pentru vindecarea inimii mele. În primul rând, voi vorbi despre muzică, pentru că este domeniul care mă definește cel mai mult, și voi continua cu faptul că îmi spune cum să trăiesc, mă face fericită, îmi alină durerea, mă ajută să-mi exprim gândurile, credințele și sentimentele despre viață… mă menține vie.

💙 Lucian: Absolut! De câte ori, după o zi grea, nu ne-am aruncat în pat, ne-am pus căștile și am ascultat muzică? Este o cale de a te elibera. Personal, atunci când creez/ joc un personaj, simt o bucurie interioară care pune stăpânire pe corpul meu. Arta te ajută să-ți dezvolți imaginația și aceasta este o cale de a te elibera de problemele zilnice. 

Acum că am ajuns la sfârșitul acestui articol, probabil că vă întrebați de ce am folosit culorile curcubeului pentru a reprezenta artiștii. Este o odă a complexității sănătății mintale – nu există o experiență universală. Poate că avem sentimente similare, dar le percepem în mod diferit. La fel e și în cazul culorilor: toate sunt folosite în artă, însă mesajul pe care îl transmit depinde de cum le combini/ ce combinații alegi.

Curcubeiele reprezintă speranța și iubirea. Acestea sunt simbolul faptului că nu trebuie să ducem (purtam) aceeași bătălie de doua ori. Ține minte că nu ești singur/ă în încercările tale, și lasă-ți spiritul să înflorească, cel puțin o dată, prin miracolele creației. 

–-

Dominique Ogreanu este o elevă de clasa a XII-a din România, pasionată de incluziunea socială și de prevenirea violenței domestice și a destigmatizării sănătății mintale. A fost implicată în inițiative precum Girl Up România, Boardul Copiilor din România susținut de UNICEF și Delegații de Tineret ai României la ONU.

„Am creat un podcast numit Peda Talks în care abordăm problema vindecării după o relație toxică, și vorbim despre cum putem obține ajutor după hărțuire.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.