fbpx

OFICIAL Profesorii cu gradul didactic I trebuie să aibă un nivel profesional avansat și să predea cu creativitate

Actul normativ care reglementează profilul și standardele profesionale ale cadrelor didactice a fost trimis de Ministerul Educației spre publicare la Monitorul Oficial. Documentul, prezentat de minister sub formă de broșură, definește inclusiv standardele în funcție de grade didactice. Astfel, profesorii cu gradul didactic I trebuie să performeze la nivel avansat.

Pentru cadrul didactic din învățământul preuniversitar, care a dobândit licențierea, cariera didactică include etapele de evoluție profesională marcate prin gradele didactice: gradul didactic II și gradul didactic I.

Gradul didactic II certifică practicarea eficientă a profesiei didactice. Profesorul cu gradul didactic II deține competențele funcționale pentru profesie, oferă sprijin colegilor și se implică în activități de mentorat.

Gradul didactic I certifică practicarea profesiei didactice la un nivel avansat, în mod constant, inclusiv predarea bazată pe schimb de practici bune, pe reflecție și creativitate.

Profilul profesional generic al cadrului didactic din învățământul preuniversitar este organizat pe 7 domenii de competențe.

Acestea reflectă valorile care stau la baza sistemului de învățământ, conform Legii învățământului preuniversitar, nr. 198/2023: colaborarea, diversitatea, excelența, echitatea, incluziunea, integritatea, profesionalismul, respectul și responsabilitatea.

Domeniile de competențe: 

  • Cunoașterea elevilor și a modului în care aceștia învață
  • Curriculum și proces didactic
  • Mediu de învățare și stare de bine
  • Consilierea elevilor, colaborarea cu familia/tutorii și comunitatea
  • Etică, reflexivitate și învățare continuă
  • Dezvoltare instituțională
  • Tehnologie digitală în educație.

Profilul și standardele profesionale ale cadrelor didactice vor fi utilizate pentru ghidarea proceselor de elaborare a planurilor de învățământ și a standardelor de calitate pentru programele de studii universitare pentru formarea inițială a cadrelor didactice, precum și a politicilor de evoluție în carieră, conform noilor legi ale educației.

Profilul și standardele profesionale sunt disponibile sub formă de broșură ► AICI.

Sursă foto: Freepik

Profesorii cu gradul didactic I

3 comments

  1. Un cetatean spune:

    Gradele didactice nu exista decat in Ro. Motiv de spaga si coruptie. Dateaza din vremea comunista.

  2. Ramona spune:

    Și cei care au doctoratul…ce trebuie să știe? Să scoată savanți?
    Sa fim serioși. . Facem niste reguli și standarde că să facem ceva sa nu zicem că nu facem nimic. Să lăsăm în urmă hârtii fara valoare. Doamna ministru poftiți și predați ceea ce tot afirmați. Vă rog poftiți la școli de cartier, (nu de buricul Bucureștiului) sau la licee industriale, pardon cu noua denumire tehnologice, din orașe de provincie. Și când veți reuși să îi faceți să învețe constant minimul de noțiuni atunci discutați de performanta.

  3. Anonim spune:

    Am obtinut gradul 1 si mi-a crescut salariul cu 150 de lei pe luna. 😅 La cat am muncit, nu cred ca merita stresul.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.