Educație Privată publică, în premieră, Metodologia pottivit căreia se va face echivalarea probelor lingvistice și digitale la Bacalauteat.
Documentul poate fi accesat aici:
metodologie_echivalare_recunoastere_probe_competente_bacalaureat_2023
Un proiect de OUG care reconfigurează Bacalaureatul în contextul grevei generale a fost propus de Ministerul Educației și pus în dezbatere publică. Acesta care propune echivalarea probelor de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a celor digitale și a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pentru examenul de bacalaureat.
Ministerul Educaţiei a transmis un comunciat de presă în care precizează că probele orale se echivalează în 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.
„La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, potrivit comunicatului.
Ministerul mai precizează că „în anul școlar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează. Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecția la clasă.”