
Doi medici de top din București, cu funcții-cheie în spitale și în învățământul medical universitar, sunt puși sub acuzare de DNA pentru luare și dare de mită, după ce procurorii au documentat zeci de fapte de corupție și o presupusă înțelegere ilegală pentru trucarea unui concurs universitar organizat de UMF „Carol Davila”. Cei doi au fost plasați sub control judiciar și suspendați din funcții.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a corupției au anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de doi medici cu funcții importante în sistemul de sănătate și în cel universitar.
Este vorba despre Radu-Mircea Gorgan, șef al Secției Neurochirurgie IV din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din București și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, și Corneliu Toader, manager al Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București și conferențiar în cadrul aceleiași universități.
Potrivit informațiilor transmise de DNA, între septembrie 2024 și martie 2025, Radu-Mircea Gorgan ar fi primit de 89 de ori sume de bani cuprinse între 200 de lei și 1.000 de euro, însumând peste 25.000 de euro, de la pacienți sau aparținători. Aceste sume ar fi fost oferite în legătură cu intervenții chirurgicale, consultații, prescrieri medicale și internări, în cadrul secției pe care o conducea.
Pe lângă acuzațiile privind luarea de mită în context medical, DNA investighează o presupusă înțelegere între cei doi universitari pentru influențarea unui concurs de profesor universitar organizat de UMF „Carol Davila”.
Procurorii susțin că, în schimbul promisiunii angajării unei persoane apropiate lui Radu-Mircea Gorgan pe un post de farmacist la Institutul Național de Neurologie, Corneliu Toader ar fi beneficiat de sprijin direct pentru a fi favorizat într-un concurs academic. Potrivit DNA, Gorgan ar fi permis stabilirea informală a comisiilor de concurs și contestații, ar fi transmis informații nepublice și ar fi intervenit pentru descurajarea altor candidați.
În perioada în care se află sub control judiciar, cei doi inculpați nu mai pot exercita profesii în sistemul public de sănătate sau în cel universitar medical. Mai exact, li se interzice să profeseze ca medici și ca cadre didactice în instituțiile publice, să ocupe funcții de conducere și să comunice cu persoane implicate în anchetă.
Procurorii atrag atenția că, în cazul încălcării acestor obligații, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.