Discurs memorabil al profesorului Marcel Bartic. Cazul Bălăceanu-Stolnici, un motiv pentru care e greu de predat Istoria comunismului

Marcel Bartic, profesor de istorie, a explicat, astăzi, de ce e greu de predat Istoria comunismului și a Securității, câtă vreme există cazuri precum cel al lui Constantin Bălăceanu-Stolnici sau Alex Mihai Stoenescu, validați public după 1989 deși erau cunoscuți drept colaboratori ai poliției politice.

Invtitat la evenimentul în care a fost anunțată aprobarea programei școlare pentru disciplina ”Istoria comunismului în România”, alături de Ligia Deca, ministra Educației și de prof. univ. Marian Preda, rectorul Universității din București, profesorul Marcel Bartic a declarat:

”O astfel de programă școlară precum este Istoria comunismului în România trebuie să fie expresia unui consens în comunitatea academică. Un consens care să aibă la bază un ansamblu de convingeri, valori și principii asumate la nivel de societate. Pentru că, altminteri, exostă riscul ca această programă școlară să devină doar o formă fără fond. 

Îngîsuiți-mă să vă spun cu toată onestitatea, va fi dificil, va fi provocator pentru noi, ca profesori de istorie, să le povestim copiilor despre instituția sinistră a Securității, despre mecanismele de represiune și supraveghere, în condițiile în care, din nefericire, în ultimele decenii, colaboratori dovediți ai Securității au fost prezenți în spațiul public, au primit validare, au primit recunoaștere, e destul de greu”

”Să știți că există riscul ca, în momentul în care vom povesti elevilor noștri, mai ales celor de-a XII-a, și avem copii deștepți, avem o generație în care poate ar trebui să avem mai multă încredere, atunci când le vom povesti despre Securitate, există riscul să ne întrebe un tânăr poate mai bine informat ce căuta de pildă Constantin Bălăceanu-Stolnici și de ce i s-a oferit atâta apreciere.

Simt nevoia ca în acest moment să îmi exprim recunoștința și satisfacția pentru grupul de universitari care au solicitat retragerea premiului acordat de Academia Română domnului Alex Mihaiu Stoenescu, cunoscut sub numele conspirativ Gavrilescu Adrian. Nu este o judecată, dar este un gest simbolic de o importanță uriașă pentru noi, profesorii de preuniversitar, pentru elevi, pentru publicul larg. Pentru că asta înseamnă că România își asumă trecutul, nu doar în litera, ci și în spiritul acestei programe școlare”, a mai spus cadrul didactic.

Evenimentul de lansare poate fi urmărit, integral, aici:

Marcel Bartic Constantin Bălăceanu-Stolnici

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.