fbpx

Dirigintele căruia îi datorez notele de la Bacalaureat. Și amintirile

Photo 36067939 © Juan Moyano | Dreamstime.com

Notele de la bacalaureat

de Greta Niță, licențiată în Jurnalism

Mi-am adus aminte de dirigintele din liceu (profesor de română, unul foarte bine pregătit), care detesta comentariile copiate și-n general tot ceea ce implica învățatul pe de rost.

 

”Bre puișorilor, dacă vă ascult la teme și vă prind că ați copiat din cărțile de comentarii, nu treceți trimestrul”. Și, nu-i vorbă, se pricepea să ne stimuleze creativitatea 😃

 

În clasa a XI-a, studiam la un moment dat pe Blaga. Țin minte că era-ntr-o vineri. Cu vreo 7-8 minute înainte de recreație, ne anunță tema pentru acasă. ”Ia să vă dau de treabă zilele astea”. Parcă-l văd și-acum, a luat un volum de poezii, a dat la cuprins și-a început să dicteze titluri.

 

Unsprezece poezii neincluse în programă, de comentat la prima vedere. Asta a fost tema noastră de atunci pentru luni. Nu cred c-am să uit weekend-ul ăla prea curând :)) Am recapitulat toate materialele pe care le aveam despre mit și metaforă în creația lui Blaga, am făcut apel la toate lecturile mele, la tot vocabularul literar acumulat, am făcut paralele cu mitologia greacă (principalul meu hobby de pe vremea aia), am forțat analogii și comparații inedite din care mi-au venit alte idei, poate nu cele mai bune dar măcar pertinente și originale, am scris până am simțit că-mi arde mâna :)) Dar am și simțit cum ”cresc”.

 

Altădată, același diriginte: ”Până săptămâna viitoare, tot norodul pune mâna și citește ‘Moromeții’, iar cei care l-au citit deja să recapituleze”. Și la următoarea oră ne dă extemporal: caracterizarea lui Paraschiv. Adică unul dintre personajele menționate mai degrabă fugitiv în analizele din celebrele cărți de comentarii. Dacă n-ai fi citit romanul, nu aveai nicio șansă să scrii mai mult de 6-7 rânduri.

 

Căuta mereu să ne scoată din tipare, să ne determine să gândim, să facem paralele, să eliminăm clișeele și automatismele. Subiectul la teză pe trimestrul I din clasa a XI-a? Caracterizarea personajului ”dumneaei comisoaia Ilisafta”, a cărei analiză cu siguranță nu era prea aprofundată în cărți. Mâna sus cine-o cunoaște 😃

 

Dumnealui îi datorez notele mișto luate la BAC. Să ne înțelegem, BAC ’98, când promovabilitatea în prima sesiune a fost de vreo 35 %😃. Și cum se vede, nu doar notele i le datorez. Ci și amintirile. Sau mai ales amintirile…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.