Raluca Cozma, desemnată „Directorul Anului” de Asociaţia AVE, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES, despre deciziile mai puțin convenționale pe care le-a luat pentru a salva una dintre școlile pe care le-a condus.
În prezent, Raluca Cozma este directoarea Şcoalii Gimnaziale „Ion Ghica” din Iași.
„Dintotdeauna mi-am dorit să fiu profesor. Deşi am făcut Liceul Pedagogic, în gimnaziu, am considerat că vreau să fiu profesor. M-am titularizat la Şcheia. După 7 ani de predat la catedră am devenit director.
Activitatea mea în cei 3 ani de zile, cât am fost directoare, a fost extrem de provocatoare. În primul rând, era infrastructura şcolii pe care doream să o schimb. Pe de altă parte, era o relaţie cu suişuri şi coborâşuri cu Primăria, de care depindeam financiar. Atunci când a fost nevoie de autorizarea liceului, pentru că şcolile profesionale s-au transformat în licee tehnologice, conturile ne-au fost blocate de Primăria din comună. Aşa că am vândut fier vechi de la un atelier mecanic pentru a scoate banii de care aveam nevoie.
Am făcut liceul şi am avut bucuria să avem şi primul elev cu nota 10 la Bacalaureat. Atunci am înţeles că, dacă îmi propun ceva, atunci cu siguranţă voi reuşi”, povesteşte pentru AGERPRES Raluca Cozma.
La ediția din 2023 a premiilor acordate de AVE, „Directorul Anului” a fost desemnată Raluca Mariana Cozma de la Școala Gimnazială „Ion Ghica” din Iași. Aceasta a fost premiată pentru implicarea și reușitele de care a dat dovadă, precum renovarea și reabilitarea întregii școli, dar și a spațiilor din exteriorul acesteia. Mai mult, din 2019 când a fost numită în funcția de director și până acum a atras fonduri în valoare de peste 787.000 euro pentru proiectele din școală.
Ca să contribuie la reducerea absenteismului și creșterea rezultatelor școlare, directorul Raluca Mariana Cozma a consolidat relația cu părinții și comunitatea locală, în așa fel încât aceștia să fie mai implicați în viața școlii. Iar pentru ca elevii și profesorii să își poată desfășura orele cu rezultate optime, a dotat școala cu laptopuri și videoproiectoare în valoare de aproximativ 30.000 de euro. Astfel, prin proiectele și implicarea sa, a reușit să reducă nivelul abandonului școlar de la 1,7% la 0.03% și a crescut promovabilitatea la Evaluarea Națională la 94% în 2023, de la 78% în 2021.
Pentru perioada 2022 – 2027, a obținut acreditări Erasmus+ cu o valoare de peste 200.000 de euro și 36 de profesori și 62 de elevi vor participa la schimburi de experiență în școli din străinătate. Printre alte reușite se află și accesarea proiectului „Școala în siguranță”, în valoare de aproximativ 132.000 euro și a proiectului „Hai afară la-nvățare!”, în valoare de aproximativ 100.000 de euro, care-și propune abordarea predării la clasă printr-un mod creativ, folosind educația non-formală.
Raluca Mariana Cozma a introdus opționale de Educație financiară, Educație juridică și Teatru pentru a atrage și păstra elevii în școală. Alături de UNICEF România, a implementat un proiect în valoare de 29.000 de euro prin care școala a devenit hub de învățare pentru copiii ucraineni din Iași.