
Ionela Neagoe, directoarea primului liceu-pilot din România, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, afirmă că s-a lovit de judecată publică și reproșuri atuci când a decis să introducă programul de pilotare în școala pe care o conduce.
Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București este primul liceu din România care a implementat un program-pilot ce oferă un orar și un curriculum adaptate pentru clasa a XII-a, În anul 2025 a fost cel mai performant centru de examen din țară, cu o medie generală de 9,53 la bacalaureat.
”Este un succes din toate punctele de vedere. De la modul în care copiii au șansa să se pregătească până la echilibrul pe care îl au din punct de vedere emoțional. Ei nu mai sunt atât de stresați și se creează și alte valori: responsabilitatea actului învățării, pentru că ei, în zilele în care stau acasă trebuie să fie responsabili cu programul lor de muncă, determinarea și așa mai departe. Deci e un câștig”, a declarat Ionela Neagoe în cadrul emisiunii Euro Educația, difuzată de Euronews România.
”Am tăcut multă vreme. Motivul pentru care am tăcut este că, atunci când am încercat să spun ceva, în planul public m-am lovit de judecată, de reproșuri că distrug învățământul, unde este cultura. Or, noi am pornit de la o realitate: realitatea era că, spre sfârșitul anului școlar, copiii își luau scutiri medicale. Stăteau acasă, nu mai veneau la ore. O altă realitate era că se duceau către meditații. Or, eu am profesori buni, nu suntem perfecți, dar chiar am profesori buni, dedicați, care își fac treaba. Copiii pot să nu dea bani pe meditații, pot învăța de la școală”, a explicat profesoara Ionela Neagoe.
”Știu că iar o să mă lovesc de critici și o să zică lumea că ce fel de copii. E adevărat, intră copii cu o anumită notă, dar unii se mai pierd și pe parcurs. Foarte mulți se pierd. Nu mai au ritmul învățării, nu mai au motivație, poate nu asta era reala valoare și nota a reflectat un efort de moment, nu știu. (…) Am copii în stare de corigență… Și iar o să zică lumea: da, dar cu profesorul ce face? Păi profesorul face, dar fără colaborarea celuilalt, nu poate să facă.
Și atunci, toate puse, nevole astea toate ale noastre analizate, au dus la concluzia că poate schimbăm ceva pentru ei. Și ne-am gândit ca până în luna martie toată lumea să termine materia, să se asigure de formarea competențelor pe care copiii trebuie să le aibă la sfârșitul clasei a douăsprezecea și din martie sunt totuși trei luni. Nu e așa un capăt de țară, nu e o nenorocire că în cele trei luni de zile copiii de fapt învață la ceea ce îi interesează în mod deosebit”, a adăugat directoarea Colegiului Național Gheorghe Lazăr.