fbpx

Digi 24: Reprezentanta FSLI în CES a votat în favoarea proiectului AUR privind uniformele școlare

Cornelia Popa Stavri, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a votat, azi, în favoarea proiectului AUR care prevede ca uniformele școlare să fie obligatorii, relatează Digi 24. Votul a fost exprimat în cadrul Consiliului Economic și Social.

Într-o declarație acordată Digi24.ro, aceasta a susținut necesitatea introducerii uniformelor școlare începând cu toamna anului viitor. Popa Stavri este convinsă că “reintroducerea uniformei l-ar face pe elev să se concentreze nu pe ținută, ci pe ceea ce are de făcut ca elev la școală, pe cursuri, pe tot ceea ce are de învățat”. Mai mult, ea vorbește și despre o economie de bani din partea părinților. “Un elev, un tânăr vrea să-și schimbe foarte adesea garderoba. Deja e foarte greu să ții pasul cu moda într-un liceu și chiar într-un gimnaziu. Copiii sunt extrem de pretențioși în ceea ce privește îmbrăcămintea. Iar banii cheltuiți pe haine sunt mult mai mulți față de o uniformă, care l-ar scuti pe părinte față de o asemenea grijă”, a declarat Cornelia Popa Stavri pentru Digi 24.

La începutul lunii octombrie, AUR a depus la Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar.

Iniţiativa îi are ca iniţiatori pe deputaţii George Simion şi Lilian Scripnic, anunţă formaţiunea. Iniţiatorii propunerii afirmă că ”o uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri, în cazul copiilor ai căror părinţi au posibilităţi financiare, în timp ce alţi copii cu posibilităţi materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu, ca haine pentru şcoală”.

Potrivit iniţiatorilor, în România, uniformele şcolare au o tradiţie neîntreruptă încă din secolul al XIX-lea şi până în zilele noastre. Primele uniforme şcolare de pe teritoriul ţării noastre au apărut la Turnu Severin în 1897. Ulterior, prin reforma la scară largă a învăţământului, implementată de Spiru Haret, obligativitatea purtării uniformelor şcolare s-a extins la nivel naţional.

”În perioada interbelică, purtarea uniformei şcolare era un motiv de mândrie pentru elevii români, datorită sentimentului de apartenenţă la o comunitate prestigioasă de tineri studioşi. Acestui sentiment i se răspundea, din partea societăţii, cu respect şi admiraţie. Ulterior, ca efect al introducerii uniformelor şcolare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mândrie şi de apartenenţă la o comunitate studioasă s-au degradat în timp, astfel că, la sfârşitul anilor ‘80, elevii aveau o atitudine ostilă faţă de uniformă şi conformism”, spun cei de la AUR.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.