
Rata vaccinării împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) a scăzut sub pragul critic de 70% la nivel național, iar în unele județe este chiar sub 50%. Un raport al Salvați Copiii România identifică principalele cauze ale acestei scăderi periculoase: dezinformarea masivă din social media, lipsa vaccinării în școli și izolarea comunităților din mediul rural.
Consecințele sunt dramatice: România a înregistrat 77,8% dintre toate cazurile de rujeolă din Uniunea Europeană, iar epidemia izbucnită în decembrie 2023 a afectat grav copiii prea mici pentru a fi imunizați.
Medicii de familie și asistenții medicali comunitari atrag atenția asupra unor factori sistemici care au dus la scăderea dramatică a vaccinării:
Conform datelor colectate în februarie 2024, pentru copiii născuți în 2018 și vaccinați cu două doze de ROR, media națională este de 69,4%. În județele Neamț (44,9%), Hunedoara (48,6%) și Suceava (53,3%), situația este critică. La polul opus, Giurgiu înregistrează cea mai mare rată de vaccinare, de 97,5%.
Pentru vaccinul pneumococic, esențial în prevenirea pneumoniei și meningitei bacteriene, media națională este și mai scăzută – doar 63,1%. Cele mai afectate județe sunt Suceava (33,3%), Arad (36,6%) și Hunedoara (40,1%).
Epidemia de rujeolă izbucnită în decembrie 2023 a demonstrat impactul sever al scăderii acoperirii vaccinale. Cel mai grav a fost afectată categoria copiilor sub un an, care nu erau încă eligibili pentru vaccinare. Trei dintre decesele înregistrate s-au produs în rândul bebelușilor de 7 și 8 luni.
Pentru a combate această situație critică, raportul Salvați Copiii România propune mai multe soluții:
Dacă nu se iau măsuri urgente, România riscă să devină un focar european pentru boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă în Neamț. Peste 660 de îmbolnăviri în primele două luni