fbpx

Despăgubiri de zeci de mii de lei pentru directoarea unei școli, după ce a fost concediată

foto: Facebook / Scoala Gimnaziala Chicerea

O fostă directoare de la Școala Gimnazială din Chicerea-Tomești a obținut despăgubiri de 12.000 de lei și contravaloarea a 483 de zile de concediu de odihnă neefectuate, la 12 ani după ce a fost concediată, relatează ReporterIS. Sentința este definitivă.

Unitatea de învățământ din județul Iași trebuie să i le plătească după ce judecătorii au stabilit că femeia a fost dată afară prin încălcarea flagrantă a procedurilor. Judecătorii au observat că, pe circuitul deciziei prin care Miron a fost concediată au avut loc mai multe abateri.

„Instanţa constată faptul că toate aceste nereguli au avut o înrâurire hotărâtoare asupra raporturilor de muncă ale reclamantei cu pârâta. Pe de o parte, în condiţiile în care în documentele din etapa mobilităţii ar fi fost înscrise datele corecte referitoare la norma didactică a reclamantei la disciplina Educaţie tehnologică, respectiv 7 ore TC şi 2 ore opţional integrat, atunci reclamanta ar fi avut asigurată ½ normă (9 ore), nemaifiind într-o situaţie de restrângere totală de activitate”, au menționat judecătorii, potrivit sursei citate.

La proces a fost abordată și problema zecilor de reclamații depuse de-a lungul timpului împotriva lui Miron. Aceasta a solicitat daune morale „atât din perspectiva prejudiciului creat ca urmare a unui comportament de hărţuire şi discriminare petrecut în perioada anterioară încetării raportului de muncă, reclamând în acelaşi timp şi o premeditare a excluderii sale din instituţie, măsura restrângerii de activitate fiind dezavuată ca scop în sine, iar nu ca efect al unei situaţii reale, cât şi din perspectiva prejudiciului creat prin încetarea raportului de muncă, cu consecinţe nefaste în plan profesional (continuarea activităţii profesionale la alte 3 şcoli, aflate la distanţă mare de domiciliu, care nu îi decontau transportul, unde nu s-a acomodat la cultura organizaţională, perioadă urmată de alte modificări de angajator, ca urmare a noilor planuri de învățământ şi a regulilor de mobilitate a personalului) şi personal (pierderea şansei la obţinerea unui credit, afectarea sănătăţii şi stării psiho-emoţionale).”

Magistrații i-au dat dreptate și au obligat Școala Chicerea să îi plătească daune morale de 12.000 de lei, iar decizia definitivă să fie publicată într-un ziar local. Un alt diferend s-a referit la plata concediilor de odihnă neefectuate. Mihaela Miron a relatat că, în cei 12 ani, din diferite motive, nu a putut să își ia toate zilele de concediu – fie nu a avut cine să o înlocuiască, fie a trebuit să avizeze acte necesare renovării corpurilor școlii, fie s-a produs un accident de muncă, incident care a necesitat prezența sa la birou etc. În final, Curtea de Apel Iași a decis să oblige Școala să îi plătească un număr record de 483 de zile de concediu, pe care profesoara nu și le-a luat între 2005 și 2017.

De-a lungul procesului, juriștii unității de învățământ au negat faptul că structurile din școală și colegii au hărțuit-o și discriminat-o pe Mihaela Miron și au pus în responsabilitatea sa faptul că, la post fiind, nu și-a luat zilele de concediu la care avea dreptul. Toate argumentele le-au fost, însă, respinse de completul de judecată.

Articolul integral, pe ReporterIS.

1 comment

  1. Gabriela spune:

    Felicitări.. Acest minister este o adevărată teroare. Nu ai voie pur și simplu sa îți ceri drepturile… Numai unii au drepturi, cei care periaza directorii sau inspectorii.. Suntem tratați, UNII ȘI ÎN SPECIAL CEI CARE MUNCESC ȘI ÎȘI FAC TREABA, CA SCLAVII.. și NU FACE NIMENI NIMIC pt ca trăim în tara asta de RAHAT!!!!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.