fbpx

Deca: Titularizarea asigură o stabilitate. Prea mulți copii schimbă învățătorul sau profesorul

Ligia Deca, ministrul Educației, a explicat, astăzi, într-o conferință de presă, de ce a decis să păstreze titularizarea cadrelor didactice în proiectul noii legi a învățământului preuniversitar.

”Aceasta formulă asigură o stabilitate in profesie pe care o vedem în majoritatea statelor UE. Știm cu toții că, din alte puncte de vedere, profesia didactică nu atrage neapărat cei mai buni absolvenți și am considerat că, împreună cu o formare mai bună și o selecție mai bună a cadrelor debutante, să păstrăm aceasta stabilitate, mai ales pentru elevi. Avem prea mulți elevi care schimbă învățătorul sau profesorul, în fiecare an”, a spus Deca, la finalul ședinței de Guvern în care a prezentat Legile educației, în primă lectură.

”Ne-am dorit cu toții autonomia școlilor și vom încerca să vedem cum ar arăta o autonomie crescută, inclusiv în ce privește selecția cadrelor didactice. În prezent, având in vedere nevoia de a asigura cadre didactice pentru toate școlile la un nivel calitativ decent, considerăm că soluția din lege e cea potrivită”, a mai spus ministrul.

Ligia Deca a adăugat că, dacă în urma analizei referitoare la școlile-pilot, autoritățile din educație vor constata că poate fi acordată mai multă autonomie școlilor, atunci vor decide să preia acest model, în viitor.”

1 comment

  1. Caroline spune:

    În teorie. În practică, un titular se poate detașa unde vrea, cât vrea și de câte ori vrea, de la un an la altul. Prin metodologia ministerului.
    Deci nu vă faceți iluzii, dna ministru, tituarizarea NU asigură stabilitate nimănui. Nici elevilor, nici profesorilor. Doar „portițe” și privilegii pentru unii (titulari cu 7, de exemplu) în defavoarea unor „suplinitori” cu peste 9 la examen care din păcate nu-și găsesc niciodată locul în sistem, zeci de ani la rând, din cauza așa-numiților titulari.

    Nu vorbesc din cărți… sunt titular din 2017 (teoretic) cu 9,81 la examen, dar suplinitor pe un post rezervat de 12 ani de un titular cu 7,55.

    În consecință, metodologia ministerului dvs, dna ministru, care încă permite asemenea enormități, este de rahat.
    Iar faptul că dvs înșivă susțineți, cu nonșalanță, inocență și inconștiență, faptul că „titularizarea asigură stabilitate” este o enormitate mai mare decât toate. O dovadă clară că nu știți despre ce vorbiți. O incompetență.

    Dacă ați fi profesat vreodată în sistem la catedră, ați fi știut deja că TITULARIZAREA ESTE UN NONSENS. Dar, evident, n-ați făcut-o! Sunteți prea tânără. Și ați făcut prea multă politică între timp, n-ați mai avut vreme să și predați!

    Conceptul „titularizare” nu există în niciun alt sistem de învățământ internațional. A fost inventat de politrucii români… pentru șmenuri la marginea legii. Un românism, nimic mai mult, asta este de fapt titularizarea.

    În orice altă țară din lume, profesorii sunt plătiți pe REZULTATE la clasă și la examene și pe un salariu negociat de la un an la altul sau pe cel mult doi ani. Nu pe vechime în sistem, pe concurs de dosare sau pe un examen teoretic de titularizare… pe viață.

    Afirmația dvs, dna ministru, nu dovedește nimic altceva decât că pur și simplu nu aveți habar de domeniul pe care-l conduceți. Nici măcar teoretic, legislativ vorbind. Rușine!

    Dacă tot ați ajuns ministru cum ați ajuns, măcar puneți mâna și citiți cele peste 100 de pagini ale metodologiei de titularizare. Mă îndoiesc că o să mai susțineți același lucru și după…

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.