Ligia Deca, ministra Educației, a declarat, într-un interviu acordat platformei Școala 9, că profesorii care s-au titularizat într-o școală trebuie să își desfășoare activitatea cel puțin un an în respectiva unitate de învățământ.
„Vă dau un singur exemplu: am fost într-o școală din periferia Bucureștiului, care îmi spunea, pe lângă problemele legate de copiii cu părinții plecați, care nu pleacă definitiv, pleacă două-trei luni, iar se întorc, iar mai pleacă două-trei luni, de problema pe care o au cu titularizarea. Profesorii se titularizau. La 1 septembrie, teoretic, preluau postul, după care exista posibilitatea ca ei să se transfere. Și făceau acest lucru. În zilele acelea între 1 septembrie și până la începutul cursurilor, acești profesori, mai ales unii dintre ei erau profesori de învățământ primar, adică erau învățători, plecau. Și școala se afla în situația în care nu avea învățător să intre la clasă în prima zi de școală.
De aici modificarea în metodologia cu mișcarea personalului didactic ca, dacă te-ai titularizat pe un post într-o școală, în primul an nu te poți transfera, rămâi acolo, în așa fel încât școala să poată avea o predictibilitate pe resursa umană cu care începe anul școlar” a precizat ministra Educației, în interviul citat.
Profesorii titularizați în urma concursului din anul 2024 nu se vor mai putea detașa pe parcursul anului școlar 2024-2025, a anunțat Ministerul Educației, în luna decembrie a anului trecut.
O altă noutate anunțată de minister este faptul că pentru concursul național de titularizare pot fi publicate și catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată constituite din cel puțin jumătate din norma didactică de predare.
Viabilitatea posturilor didactice și a catedrelor vacante va fi stabilită la nivelul ISJ, nu de către școală, așa cum se întâmpla până acum.