fbpx

De ce vaccinarea anti-HPV este o decizie înțeleaptă pe care o putem lua pentru copiii noștri

File ID 20263677 | © Jacek Chabraszewski | Dreamstime.com

Din prima zi în care copilul nostru vine pe lume, în viața noastră apare o responsabilitate nouă: aceea de a lua decizii pentru el. Sănătatea, dezvoltarea și, în cele din urmă, viața ființei pe care o iubim din tot sufletul depind de alegerile noastre și de înțelepciunea cu care luăm decizii. 

Cu siguranță și cu foarte puține excepții, părinții ar face orice pentru a-și ști copilul în siguranță și apărat de tot ce e rău pe lume. În realitate, știm că doar rar stă în puterea noastră să facem acest lucru. Nu ne putem apăra copiii de dezamăgire, de suferință, de eșec, de o mare parte dintre viroze sau de accidentările inerente în copilărie. 

Însă îi putem apăra de ceva mult mai grav decât toate acestea: formele de cancer cauzate de HPV. O maladie care ia în fiecare an câteva mii de vieți în România. Și, în același timp, o boală pe care știința a reușit să o poată preveni prin vaccinare. HPV, virusul responsabil de 99% dintre cancerele de col uterin, este singurul microorganism care poate fi neutralizat prin vaccinare, astfel încât infectarea să nu evolueze către o boală oncologică.

Mai simplu spus, vaccinarea anti-HPV este o șansă pe care multe generații de părinți și de copii nu au avut-o. În 2022, peste 3300 de cazuri noi de cancer de col uterin și 1700 de decese cauzate de acesta au fost înregistrate în România. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare. Într-o epocă în care informarea corectă ajunge de multe ori victimă a pseudoștiinței, aceste cifre reprezintă o certitudine dureroasă. 

Tot certitudini sunt și următoarele situații:

Aproximativ 8 din 10 persoane se infectează cu virusul HPV la un moment dat în viață, fiind cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală.

Infecţia cu HPV este implicată în apariția a 99% din cazurile de cancer de col uterin, în dezvoltarea verucilor genitale, și a altor tipuri de cancer ale organelor genitale masculine sau feminine (penian, vaginal sau vulvar), cancere anale și orofaringiene.

Vaccinarea anti-HPV este aproape 100% eficace în prevenirea majorității infecțiilor care produc leziunile colului uterin. 

Fiecare familie are, desigur, propriul ritm al discuțiilor despre viața sexuală a copiilor. Este firesc să fie așa. Însă, oricare ar fi abordarea noastră, ca părinți, e important să înțelegem un lucru elementar: decizia de a ne vaccina anti-HPV propriii copii reprezintă doar un act de prevenție medicală, pentru a-i proteja în momentele în care vor ajunge la maturitate deplină. Vaccinarea nu înseamnă că spui “da” începerii vieții sexuale, ci reprezintă un “NU” răspicat apariției cancerelor determinate de HPV la vârstă adultă.

Iar cel mai bun moment să facem acest lucru este la începutul adolescenței: în această perioadă, vaccinarea generează un răspuns imun optim, protejând eficient împotriva infecțiilor HPV care pot duce la cancer.

E important să știi că, în România, vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani, fiind inclusă în Programul Național de Vaccinare. 100.000 de fete au beneficiat deja de această șansă și s-au imunizat.

De la 1 decembrie 2023, și băieții din grupa de vârstă 11-18 ani au primit această oportunitate și se pot vaccina gratuit. Este nu doar recomandabil, ci și foarte important ca și băieții să fie imunizați împotriva HPV, iar motivele sunt serioase și corecte: propria protecție și restrângerea circulației virusului. 

Ce trebuie să facă părinții pentru a-și vaccina anti-HPV copiii?

Dacă ai luat decizia înțeleaptă de a-ți imuniza copilul, vorbește cu medicul copilului tău și solicită vaccinarea anti-HPV. O decizie pe care o iei acum îți poate proteja copilul mai târziu în viață de cancerele cauzate de infecția cu HPV.

Mai multe informații, aici:

https://insp.gov.ro/2023/01/25/cancerul-de-col-uterin-cancerul-care-poate-fi-eliminat/

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.