De ce profesorii merită tot respectul nostru
Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le oferă părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.
Astăzi vom discuta despre profesorii noștri și de ce aceștia merită tot respectul și toată considerația noastră.
Voi pleca de la premisa că recunoștința este una dintre cele mai mari calități ale unei persoane și nu trebuie să reprezinte o floare rară, așa cum zice un vechi proverb. Dragii mei, profesorii sunt persoanele care ne-au deschis orizontul în viață, care ne-au pus stiloul în mână, care ne-au educat și ne-au sfătuit, profesorii sunt oamenii care după părinții și familiile noastre, au fost primii care au stat la baza piramidei educației noastre. De aceea trebuie să le fim recunoscători.
Nu voi uita niciodată prima zi de școală, ziua în care când am văzut-o pe doamna învățătoare mi-am spus în sufletul meu, copil fiind, gata… de azi… de doamna ascult, doamna îmi va fi sprijin, am simțit cum o încredințez din toate punctele de vedere. Observ copilul meu, când merge dimineața la școală alergând, cu grija de a nu întârzia fuga fuga să ajungă în clasă, acolo unde din nou se lasă purtat de grija doamnei învățătoare. Câtă răspundere pentru noi, cadrele didactice… câtă răspundere umană în primul rând… atâtea suflete de copii ne sunt încredințate și avem responsabilitatea să le oferim ce putem noi mai bun astfel încât să îi formăm oameni demni de o societate educată.
Dascălii noștri sunt persoanele care își pun semnificativ amprenta în educația noastră, dascălii noștri sunt cei care ne învață că azi suntem mustrați, mâine suntem iertați, că azi luăm o notă mică, mâine avem șansa de a ne îndrepta și luăm 10, ne învață ce înseamnă fermitatea, bunătatea, iertarea, dar și consecințele greșelilor.
Un prim motiv pentru care profesorii merită tot respectul nostru este acesta… după familie, ei ne sunt primii noștri formatori, sunt cei care ne ghidează și sunt alături de noi toată copilăria noastră, ori copilăria este perioada definitorie pentru întreaga viață.
Am observat în ziua de azi, o încercare de defăimare a cadrelor didactice. Cred că în ultimii 3 ani, am ascultat zeci de știri în care profesorii erau puși în tot felul de situații jenante… că nu sunt bani pentru salarii mai mari, că se introduc legi disciplinare pentru ei… Da! Susțin o normalitate și o corectitudine în toate meseriile, susțin aceste norme care până la urmă au ca scop o securitate emoțională a elevilor, dar haideți să nu promovăm niște excepții care să creeze lumii o imagine falsă despre marea parte a cadrelor didactice. Anul trecut am deschis televizorul la știri… tam tam mare despre profesori care aproape că erau puși în postura de infractori… oameni buni.. într-o societate în care pe youtube, în social media, la televizor vedem infracțiuni pe față, vedem persoane care aruncă bancnote la așa zișii cântăreți, profesorii sunt puși la zid? La profesori era problema?
În ultima vreme, a scăzut dramatic încrederea părinților în cadrele didactice. Și știți ce se întâmplă? Copiii simt asta și merg la școală cu o senzație indusă de acasă de neîncredere în dascăli. Nu trebuie să se întâmple asta. Elevii trebuie să manifeste o credință maximă în profesorii lor. Altfel, nu se va putea crea acea chimie între elev și profesor, esențială pentru că să fim serioși, de cele mai multe ori, la vârste fragede, elevul învață de dragul persoanei din fața lui.
Sunt multe alte aspecte de menționat despre cadrele didactice. Aud păreri cum că profesorul predă 20 de ore pe săptămână, adică o medie de 4 ore pe zi, extrem de puțin. Dragii mei, cele 4 ore de predat nu pot fi comparate cu efortul depus în nicio altă meserie. După acele 4 ore de predat, profesorul iese de la catedra cu gâtul uscat, cu amețeli, cu stres, cu tot felul de stări, el are de ținut în mână sute de copii care nu sunt toți la fel, care au nevoi diferite… un om trebuie să se împartă la 20,30 de elevi în 50 de minute… să se asigure că toți au înțeles, să facă și disciplină, să le verifice temele, să le asculte problemele, nimeni nu poate înțelege efortul din acele 4 ore decât cineva care a trecut prin asta. Știați că s-a dovedit statistic că meseria de profesor crește posibilitatea de apariție a unor boli după o anumită vârstă? Profesorii se expun acestor riscuri.
Sigur că suntem oameni cu toții, mai greșim uneori, nu suntem perfecți. Înțeleg și susțin adaptarea profesorilor la societatea de astăzi, modernizarea învățământului, formarea cadrelor didactice, însă… să nu exagerăm aceste lucruri și să nu discredităm imaginea profesorilor. Elevii trebuie să simtă și să audă acasă de la părinții lor cum că dascălii sunt creditați în toate acțiunile pe care le desfășoară.
Conținutul acestei rubrici este disponibil, în format radio, și la Național FM. Educație Privată are acordul Național FM pentru preluarea conținutului.
Ediții anterioare ale emisiunii Sfatul Profesorului pot fi ascultate pe pagina de YouTube a Național FM.