fbpx

De ce predarea cu un videoproiector este mai eficientă?

Faptul că întrebarea din titlu încă necesită un răspuns, după mulţi ani de când exista posibilitatea de a utiliza această tehnologie în sala de curs, demonstrează cu ușurință nivelul slab de dotare tehnologică din multe dintre școlile din România, precum și pregătirea uneori limitată în ceea ce privești utilizarea dispozitivelor smart. 

A utiliza sau nu un videoproiector în timpul orelor de curs? Aceasta este întrebarea care împarte școlile din România în 3 mari grupe: prima dintre ele este cea a școlilor care au îmbrățișat pe deplin modernizarea procesului de predare și includerea tehnologiei smart, categoria de mijloc este ce a școlilor care, deși dotate cu echipamentele necesare, nu sunt utilizate de către profesori și elevi, iar categoria ultimă este cea în care atât tehnologia, cât și pregătirea pentru utilizarea ei sunt complet „absente de la ore”.   

Ne-am propus să răspundem la această întrebare și pornim de la generațiile de elevi evoluează odată cu tehnologia, care o folosesc zilnic și o includ în practicile cotidiene. Banalul de a avea informația la un click distanță sau o funcție utilă la apăsarea unui buton este pentru tinerele generații un ritm impregnat în stilul de viață, care îi ajută să deprindă cu ușurință abilități tehnologice încă de la vârste fragede. Cu o capacitate de asimilare alertă a informației, atenție distributivă și abilități digitale vaste, tinerele generații trec pragul școlilor din România, unde petrec timpul aflând informațiile în mod tradițional, scrise pe tablă, apoi în caietele de notițe. Se simte diferența de ritm? 

Implicarea videoproiectoarelor în procesul de predare ajută la o mai bună adaptare a modului de transmitere a informației către elevi, canalul fiind acum unul interactiv și materialul predat având acum un format electronic care poate fi transmis mult mai ușor clasei. Predarea simplă folosind tabla, pixul și caietul trebuie să aibă o tranziție tehnologică firească prin care profesorul să poată preda mult mai uşor, iar elevul să asimileze informația corect. 

Elevii au stiluri de învățare diferite, unii au memorie vizuală extraordinară, alții eu o memorie auditivă foarte bună, iar parte dintre ei rețin informația optim printr-o combinație dintre cele două modalități. Într-o clasă se pot găsi elevi din toate aceste categorii și doar un singur profesor care trebuie să livreze materia în așa fel încât fiecare elev să înțeleagă. Un videoproiector este modalitate care înglobează toate tacticile, oferind mediul perfect de propagare a informației către elevi, un suport vizual, componentă audio, video și opțiuni interactive, în același timp.

De asemenea, un videoproiector oferă posibilitatea de a transforma procesul de predare în edutainment pentru tinerele generații. Se creează un sistem de predare prin care informațiile sunt predate elevilor, folosind metode și instrumente care au o legătură cu divertismentul. Astfel, modalitatea formală de învățare prin memorie este înlocuită cu posibilitatea de învăța prin interacțiune și prin joc, aducând în câmpul de referință al elevului canale tehnologice de transmitere a mesajului. 

Teoria explicată mai sus se pune și în practică în unele școli din România și aduce rezultate uimitoare. Școala Helikon, fondată de Oana Moraru, este un spațiu educațional modern, care a îmbrățișat complet beneficiile pe care tehnologia smart le poate aduce la clasă. O suită de echipamente IT din portofoliul Epson sunt utilizate zilnic la orele de curs. Soluţiile de predare interactivă Epson sunt uşor de configurat și utilizat, conectându-se cu ușurință la laptopuri și tablete. Dotate cu funcții de conexiune rapidă, acces wireless pentru dispozitive smartphone şi tablete și numeroase intrări HDMI, videoproiectoarele Epson sunt versatile și nu oferă impedimente de conectivitate.

Folosind această tehnologie, elevii sunt încurajați să participe activ la sarcinile creative din cadrul programei Școlii Helikon. Edutainmentul îi ajută să cunoască tehnologia, să interacționeze cu ea și să o folosească pentru a învăța și a munci în echipă sau individual în cadrul proiectelor. Seria de videoproiectoare interactive Epson (EB-710Ui, EB-696Ui, EB-695Wi, EB-685Wi, EB-680Wi, EB-675Wi) vine la pachet cu creioane şi touch (în funcţie de model), cu scopul de a oferi interactivitate tactilă. Adnotarea prezentărilor, scrierea, desenarea şi adăugarea comentariilor şi răspunsurilor direct pe ecran sunt posibile în timp real, ceea ce sporește gradul de interacțiune dintre profesor și elev, dintre elev și tehnologie, ajutând atât la asimilarea informației, cât și la dobândirea cunoștințelor digitale. 

De asemenea, spre deosebire de clasica tablă, un videoproiector asigură vizibilitate mult mai bună pentru elevi, chiar până în spatele sălii de curs. Imaginile sunt redate la o calitate superioară pentru o gamă variată de conținut, pornind de la prezentări interactive la videoclipuri educaționale și fișe de lucru.  Proiectoarele prezintă un efect de pixelare mai redus decât ecranele plate şi, datorită reglării automate a luminozităţii, pot fi privite pentru perioade de timp mai lungi, fără a solicita vederea elevilor. 

Educația și tehnologia ar trebui să meargă mână în mână, nu în paralel. Cu un puternic aplomb, tehnologia este cu mult înaintea educației, iar acest impas este din ce în ce mai proeminent în perioada în care întreg sistemul de predare este nevoit să se mute în mediul online. Școlile din România vor fi din nou găzduite de platforme, învățământul se schimbă constant și digitalizarea a pornit deja forțat pe alocuri. Ritmul este unul alert și învățământul este nevoit să recupereze lacunele de dotare în pas alert. 

Articol susținut de Epson

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-business-meeting-image27431057

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.