De ce formularele de feedback al elevilor față de profesori o de Marcel Bartic, profesor
Îngăduiți-mi câteva (scurte) considerații cu privire la formularele de feedback date de elevi profesorilor:
1. În lumea reală, aia sănătoasă la cap, feedback-ul este cel mai bun instrument pentru a-ți îmbunătăți calitatea serviciilor oferite.
2. În lumea reală, chiar dacă vor fi unii care îți vor oferi feedback negativ pe motive subiective, întotdeauna dar întotdeauna un profesionist, un om care își face cu responsabilitate meseria, va fi apreciat de mai multă lume decât cei care îl critică.
3. Orice profesionist știe că are nevoie de feedback pentru că nu ai cum să fii perfect. Nu ai cum sa le faci bine pe toate. Un șut în fund, un pas înainte, nu?
4. Dacă spui ca nu ai nevoie de feedback înseamnă că nu ești profesionist, nici nu mai are rost să argumentez de ce, ești un biet diletant înspăimântat de orice ți-ar clătina imaginea aia construită pe hârtii, bibliorafturi și pupincurisme. Doar mediocrii se cred perfecți.
5. Spui ca elevii nu sunt în măsură să-ți aprecieze ție munca pentru că nu au pregătirea ta profesională? Înseamnă că nu ai înțeles încă faptul că ei sunt beneficiarii direcți ai actului educațional.
6. Dacă susții că elevii vor da calificative proaste profesorilor exigenți, iar te înșeli, vezi punctul doi, un profesionist, un profesor bun, exigent dar corect nu se va teme niciodată de așa ceva.
7. In calitate de mediocru, vei găsi întotdeauna scuze să refuzi un feedback dat de cineva. Dacă este elev, nu e calificat, dacă e un coleg, nu e de specialitate, dacă e de specialitate, e invidios pe tine, dacă e director, e numit politic și are ceva cu tine, dacă e inspector, o face pe-a șeful. Nimeni dar nimeni nu are voie să-ți dea ție feedback, cu excepția ta, firește, care te crezi perfect.
8. Dacă faci parte din categoria celor care se cred perfecți, nu-ți face griji, vei deveni irelevant în scurt timp. Lumea merge într-o direcție în care validarea muncii tale va deveni o condiție obligatorie pentru exercitarea ei. Cu sau fără tine, în direcția aia ne îndreptăm.
Și e foarte bine asa.