La fiecare drum lung sau călătorie prin trafic aglomerat, avem tentația de a apela la orice metodă pentru a evita plictiseala copiilor. Vrem să conducem liniștiți sau să ascultăm muzica preferată fără a fi deranjați și cea mai simplă soluție ni se pare să îi oferim celui mic un telefon sau o tabletă pentru a-și umple timpul cu jocuri video sau cu un film pe YouTube.
Cea mai simplă soluție nu este, însă, mereu și cea mai bună. Dimpotrivă, transformarea experienței de călătorie într-un refugiu în lumea virtuală poate avea chiar efecte negative asupra dezvoltării copiilor, mai ales dacă începe de la vârste mici.
Explicația vine de la de. Mary Aiken, profesor la Universitatea East London, consilier la Centrul pentru Infracţiuni Cibernetice al Europol şi autoare de cercetări şi traininguri cu numeroase agenţii internaţionale, de la INTERPOL la FBI şi Casa Albă. Într-un interviu acordat Educație Privată, ea explica de ce utilizarea gadgeturilor în mașină de către copii este nocivă:
”Plictiseala este o parte normală din dezvoltare. Simplul fapt de a se plictisi îl învață pe copil să ia ceea ce numim măsuri de auto-gestionare. Dacă de fiecare dată atunci când un copil trebuie să stea în mașină în timpul unei călătorii, îi dăm un aparat electronic ca să se joace sau să privească diverse filmulețe, atunci copilul nu va învăța niciodată să se adapteze la plictiseală, nu învață să se asume pe sine însuși, nu învață ce înseamnă liniștea. Nu are timp să reflecteze, să gândească, să privească pe fereastră, să fie creativ, să își folosească imaginația, dacă este în permanență stimulat de tehnologie.”
Este evident, însă, că nici plictiseala continuă nu este o soluție, mai ales la drum lung. La un moment dat, copiii încep să simtă frustrare și este firesc să fie așa. În loc de tabletă sau telefon, le putem oferi, însă, ceva mult mai benefic și util: câteva sesiuni de jocuri în familie. Iată câteva dintre propunerile noastre:
Prima persoană care numește artistul sau formația atunci când o melodie începe la radio primește un punct. Continuați să jucați pentru un anumit interval de timp sau până când ajungeți la destinație și cine are cele mai multe puncte la sosire, câștigă. Puteți stabili un premiu cât mai interesant, înainte de a începe jocul.
Alegeți primul jucător și rugați-l să se gândească la un articol pe care îl puteți cumpăra de la magazinul alimentar. Toți ceilalți din mașină încearcă să ghicească, pe rând, ce ar putea fi, punând o întrebare. Este ceva ce ai găsi la raionul de alimente congelate, poate? Nu? Ghicește din nou!
Un joc foarte interesant și creativ, la care pot participa copii de aproape orice vârstă. Toți cei din mașină sunt invitați, pe rând, să răspundă la o serie de întrebări ipotetice, cum ar fi „Ce ai face dacă ai câștiga la loterie?”. Sau, „Dacă te-ai putea transforma în orice fel de animal, care ar fi acesta?”. Nu trebuie să existe neapărat un câștigător, meritul acestui joc este că va stimula creativitatea tuturor pasagerilor și va alunga orice urmă de plictiseală!
Sursă foto cover: https://www.dreamstime.com/stock-photo-woman-giving-tablet-pc-to-her-child-car-family-technology-road-trip-travel-people-concept-happy-computer-image83618566