
de Badarni Amir, elev în clasa a VII-a A, Liceul Teoretic King George, Bucureşti
Se spune despre noi că suntem Generația Z. Sau Generația Zoom, Tik Tok și Instagram. Suntem cei mai cunoscuți utilizatori de Internet de până acum și generatori de conținut pe rețelele sociale. Suntem agenți ai schimbării. La modul acesta se face referire la noi, cei născuți în era tehnologiei. Dar, înainte de toate acestea, avem vârsta la care suntem elevi. Iar rolul nostru este acela de asumare, din perspectiva problemelor actuale de mediu, a unei implicări active la nivel local și național, astfel încât să devenim beneficiarii unui climat sănătos și durabil.
Clima noastră se schimbă. Cu toții trăim în perioada în care sunt încurajate consumurile la orice nivel, în antiteză cu stilul de viață sănătos și traiul simplu, promovate de anti-consumerism. Toate acestea duc la o suprasolicitare a resurselor globale, care sunt în pericol să dispară sau să se diminueze într-o măsură în care să devină în curând insuficiente pentru locuitorii planetei. Toate aceste consecințe negative, rezultate ale unor campanii agresive de încurajare a consumurilor exagerate au condus, în paralel, la promovarea unor politici de dezvoltare durabilă susținute de organizații internaționale, ONG-uri, companii multinaționale sau locale, implicate în derularea de programe verzi cu impact pozitiv asupra resurselor planetei și diminuării poluării de orice fel. Dacă noi, elevii, avem nevoie de educație privind schimbările climatice? Răspunsul este că da, este necesară! De ce avem nevoie? Pentru că educația poate încuraja oamenii să-și schimbe atitudinile și comportamentul; de asemenea, îi ajută să ia decizii informate. În sala de clasă, putem fi învățați despre impactul încălzirii globale și despre cum să ne adaptăm la schimbările climatice. Educația este, de altfel, singurul instrument care ne va motiva să luăm măsuri.
În acest context, UNICEF a folosit mintea și imaginația copiilor din întreaga lume pentru a surprinde ceea ce înseamnă să fii un copil care crește în epoca schimbărilor climatice rapide. Prin programul său “Educație privind schimbările climatice pentru dezvoltare durabilă”, UNESCO își propune să „ajute oamenii să înțeleagă impactul încălzirii globale de astăzi și să sporească „alfabetizarea climatică” în rândul tinerilor”.
Așadar, educația este esențială pentru promovarea acțiunii climatice și joacă un rol esențial în acțiunea climatică, atât în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare cu privire la amploarea problemei, cât și în găsirea celor mai bune soluții. Deci, ce rol ar trebui să joace educația formală în abordarea crizei climatice? Educația formală ar trebui să ofere oamenilor o înțelegere adecvată a schimbărilor climatice, a mediului și a modului de a trăi și a acționa mai sustenabil. Vom fi apoi echipați cu cunoștințele, abilitățile și atitudinile necesare pentru a acționa, a trăi mai sustenabil, a schimbă modelele de consum și producție și vom putea participa în mod eficient la elaborarea politicilor pentru a promova societăți cu emisii scăzute, rezistente la climă și dezvoltarea durabilă. Comunitatea internațională recunoaște importanța educației și formării pentru a aborda schimbările climatice. În întreaga lume, mai multe ONG-uri desfășoară, de asemenea, propriile programe educaționale, formând populațiile locale în cele mai bune practici privind acțiunea climatică. Consider că elevii ar trebui să studieze rolurile jucate de politică, reglementări, drept, educație și mass-media în crearea răspunsului societal larg cerut de schimbările climatice. Dorim să se abordeze în școli subiecte precum dezvoltarea durabilă, sistemul climatic, variabilitatea și schimbarea climei sau o dezvoltare economică compatibilă cu climă. Schimbările climatice sunt una dintre cele mai mari amenințări ale timpului nostru. Cele mai vulnerabile populațîi se confruntă cu impactul schimbărilor climatice. Este important să înțelegem că educația are un rol extrem de important de jucat în tranziția către un viitor durabil. Prin creșterea calitățîi și accesibilitățîi educației și prin dezvoltarea cunoștințelor, atitudinilor și comportamentelor oamenilor față de schimbările climatice, lumea poate vedea schimbări mai eficiente și mai rapide. S-a demonstrat că programele de învățare axate pe conservare și educație pentru mediu îmbunătățesc atitudinile, valorile și cunoștințele de mediu, dar și construiesc abilități care pregătesc indivizii și comunitățile să întreprindă în colaborare acțiuni pozitive de mediu. Educarea cu privire la schimbările climatice și problemele de dezvoltare durabilă este o necesitate. În ultimii ani, criza de mediu și schimbările climatice au evidențiat nevoia de a ne transforma modurile de a gândi și de a acționa. Educația este, așadar, un factor cheie în căutarea unor metode alternative pentru a construi un alt tip de societate, echitabilă, participativă și deschisă diversității. De asemenea, sunt de părere că trebuie elaborate programe pentru a sprijini activitatea profesorilor din școli.
Schimbările climatice, pierderea biodiversitățîi și poluarea au dus la o criză planetară care necesită un răspuns urgent. Secretarul general al ONU, António Guterres, numește criză climatică „o bătălie pentru viețile noastre”. Într-o lume din ce în ce mai complexă și interconectată, cu o amenințare reală, existențială, cum ar fi schimbările climatice, există o cerere din ce în ce mai mare pentru educație care să permită elevilor, că agenți ai schimbării, să dobândească cunoștințe, abilități, valori și atitudini care să conducă la ecologizare. Ce putem face individual, că școală și comunitate pentru a trăi o viață mai durabilă și mai sănătoasă? Cum să ne folosim jocuri, dezbateri, experimente, teatru, ziare și alte instrumente pentru a sprijini și îmbunătăți învățarea? Educația este un factor esențial în lupta globală din ce în ce mai urgentă împotriva schimbărilor climatice. Cunoștințele referitoare la acest fenomen ne vor ajută să înțelegem și să abordăm consecințele încălzirii globale, vom fi încurajați să ne schimbăm comportamentul și să ne adaptăm la ceea ce este deja o urgență globală. Benjamin Franklin a scris odată: „O investiție în cunoaștere plătește cel mai bun interes”. În problemele de mediu și, mai ales, în tot ceea ce ține de schimbările climatice, UNESCO susține acest punct de vedere. Pentru UNESCO, educația, în special atunci când este concentrată pe copii și tineri, este un factor cheie pentru a ajută la reducerea schimbărilor climatice. Mai exact, se spune că „educația… încurajează schimbările în atitudinile și comportamentul tinerilor și îi ajută să se adapteze la tendințele legate de schimbările climatice”. În ultimii ani, au fost lansate diverse inițiative pentru a încerca să reducă schimbările climatice. Succesul acestor tipuri de inițiative depinde în mare măsură de eforturile de educare a mediului în rândul populațiilor care sunt adesea străine de aceste acorduri politice majore și de dezvoltarea unei culturi de îngrijire a climei. Dar ce înțelegem mai exact prin alfabetizare ecologică? Educarea cetățenilor, în special a copiilor, și conștientizarea acestora cu privire la cauzele și consecințele schimbărilor climatice. Ca parte a acestei schimbări de abordare, experții subliniază importanța de a începe să folosească concepte care până acum păreau rezervă oamenilor de știință. Vorbim de încălzirea globală, gaze cu efect de seră, energie regenerabilă, amprentă de carbon, defrișări, reciclare, locuri de muncă verzi, taxe verzi, amprentă de apă, alimente durabile etc. Experții subliniază din ce în ce mai mult importanța educării copiilor în probleme de mediu și dezvoltarea unei culturi de îngrijire a climei. Cum putem să aducem, așadar, pregătirea educațională în școli? Pe lângă includerea că materie obligatorie, activități în natură legate de îngrijirea mediului, cum ar fi operațiuni de curățare, vizite la ferme și pepiniere pentru a învăța cum să îngrijești animale și plante, cursuri și ateliere de reciclare etc.
Există și multe resurse educaționale tehnologice, care oferă cadrelor didactice resurse educaționale gratuite legate de mediu — schimbări climatice, consum responsabil, energie și mobilitate etc. — pe care să le pună în practică cu copiii la clasă. Schimbările climatice sunt o problemă de origine umană, a cărei progresie, potrivit unui articol publicat de Banca Mondială, poate fi modificată prin aplicarea unor programe educaționale adecvate. Este necesar să se facă din obținerea educației universale la nivel mondial o prioritate urgentă! Este necesară consolidarea educației în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM)! Formarea în aceste discipline ne va permite să înțelegem mai bine schimbările fizice din mediul lor și să ne ofere instrumentele cu care să combatem schimbările climatice. Un sistem de instruire pe aceste linii ne va pregăti că viitori specialiști pentru locurile de muncă verzi care vor fi create într-o economie verde. Suntem Generația Z. Acesta este timpul nostru, în care să milităm cu forță împotriva schimbărilor climatice. Pentru că le simțim. Pentru că le trăim. Petru că suntem cei care au, mai mult decât alții și mai mult că nicodată, obligația de a conserva ultimele resurse ale planetei.
Sursă fotografie principală: https://www.dreamstime.com/climate-change-drought-green-aboundance-fields-compare-drying-tree-air-pollution-grass-beautiful-sunlight-sky-metaphor-image165750082