David vrea să elibereze 900 de posturi de directori: Nu rămân pe drumuri. Revin la predare

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a anunțat că intenționează să elibereze 900 de posturi de directori, prin reducerea numărului de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică.

”Încercăm să creştem numărul de copii pentru o unitate şcolară ca să aibă personalitate juridică de la 300 la 500. Acum sistemul este foarte fragmentat de multe ori. Avem foarte multe unităţi şcolare mici. Şi atunci dacă facem acest lucru, spre exemplu, mai eliberăm în jur de 900 de poziţii de director. Ei nu rămân pe drumuri, că ei sunt profesori, practic se întorc la predare. Dar reuşim să concentrăm zonele astea educaţionale ca sistemul să nu fie foarte fragmentat”, a declarat Daniel David în emisiunea ”În fața ta”, difuzată de Digi 24.

În luna mai, Daniel David  afirma că directorii de școli nu au forță și evită să își asume decizii, pentru că se tem de scandaluri și de faptul că nu vor fi protejați, dacă acestea apar.”Pe parcursul discuțiilor despre planurile-cadru, m-am întâlnit cu zeci de directori de școli, de unități școlare. Din mediul urban, rural…  În discuțiile între patru ochi, îmi spuneau așa: Ce încercați să faceți cu descentralizarea noi știm că e în regulă, și că așa trebuie făcut și că acesta e un învățământ modern. Dar, domnule ministru, noi nu putem s-o facem”, a declarat Daniel David, la vremea respectivă, în cadrul emisiunii Euro Educația, difuzată de Euronews România.

”Și am întrebat de ce. <Păi mi-ați spus că am ore la dispoziție pe specialitate. Și să aleg dacă vreau să mă profilez pe mate-info, mai mult pe mate sau pe info. Sau, la științe, pe biologie sau pe chimie. N-o să pot face lucrul ăsta, că o să mă cert cu profesorul de biologie sau de chimie și sunt oameni puternici, care o să-mi dea hard time în școală și mă încurcă. Cealaltă variantă: ați pus ore la dispoziția școlii, pe care noi să le arătăm copiilor și copiii să le aleagă. Nici asta n-o să pot face. Că nu știu cum o să mediez între profesori, la ce disciplină să dau mai multe ore>.

Păi, zic: <Dar sunteți director, știți ce profil vreți să dați acelei specializări, nu? De mate-info, mai mult spre mate, mai mult spre info, ce vreți să faceți. Discutați cu consiliul de administrație, să fie de partea dumneavoastră!> <Da, dar sunt tot profesorii ăia>.

Deci, practic, nu au forță, nu-și asumă, fiindcă știu că, dacă își asumă, apar scandaluri și nu sunt protejați în timpul scandalurilor”, a explicat Daniel David. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.