David vrea măsuri pentru a evita ”fragmentarea inutilă și rigidă” la creșterea normei didactice

ID 382423073 | Daniel David © LCVA | Dreamstime.com

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, transmite, într-un mesaj public, că dorește să găsească măsuri prin care să se evite ”fragmentarea inutilă și rigidă” la creșterea normei didactice cu două ore.

”Voi invita actorii interesați să contribuie cu soluții de implementare echilibrată a acestor măsuri fiscal-bugetare, care să ajute sistemul de educație-cercetare pe linia performanței și echității. Mă interesează, în primul rând, să gândim măsuri prin care (1) să se evite fragmentarea inutilă și rigidă la creșterea normei cu două ore, în general, dar mai ales în mediul rural (unde să nu o accentuăm major și chiar să o evităm acolo unde, spre exemplu, școlile funcționează deja bine prin raportare la rezultatele obținute la examenele naționale) și (2) să se realizeze distribuirea corectă a burselor sociale. Sunt deschis și la alte soluții complementare sau noi, care pot eficientiza implementarea acestor măsuri fiscal-bugetare”, afirmă David, în mesajul publicat pe pagina de internet a Ministerului Educației și Cercetării.

”În cazul domeniului nostru, adevărul este că dacă demersurile legate de măsurile fiscal-bugetare vor parcurge toate celelalte etape legale, de săptămâna viitoare va trebui să gândim modalitatea lor de implementare cât mai echilibrată. Am acceptat corectarea rațională și decentă a contribuției domeniului nostru la deficitul țării (alături de alte domenii), pentru a evita ca din toamnă, în general, țara să aibă probleme cu plata salariilor/pensiilor/burselor/ajutoarelor sociale. În acest sens, pentru a proteja angajații, salariile și funcționarea sistemului de burse din domeniu nostru, măsurile care ne vizează implică mai ales (1) creșterea normei didactice (cu 2 ore, nu mai mult, aflându-ne astfel încă ușor sub media europeană), (2) reducerea numărului de „norme libere” și a plății cu ora a acestora (după o formulă corectă pentru sistemul public și care, prin reperele impuse claselor/școlilor, nu iese din practici identificabile la nivel european sau în tradiția foarte recentă a țării) și (3) redimensionarea sistemului de burse (dar cu fondul de burse mai mare decât acum doi ani, când a început creșterea nesustenabilă). Pentru situația de criză în care ne aflăm, aceste lucruri sunt acceptabile, adică raționale și decente (iar unele sunt și temporare)”, adaugă ministrul Educației.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.