
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, le-a transmis profesorilor că nu trebuie să se sintă jigniți când părinții pun întrebări, pentru că, împreună cu aceștia și cu elevii, sunt co-creatori ai educației.
“Noi am avut un învățământ centrat pe profesori, și încă este, practic în cele mai mult locuri este. Treptat, filozofia s-a schimbat și învățământul s-a centrat pe elev. Există 3 actori fundamentali: profesorii, elevii și părinții.
Profesorii trebuie să lase loc pentru elevi și pentru părinții, fiind co-creatori ai educației și să nu se simtă jigniți când părinții pun întrebări.”, a afirmat Daniel David, în emisiunea „Viitor pentru România”, realizată de Nicoleta Călugăreanu și difuzată de Prima News.
În cadrul aceleiași emisiuni, Daniel David le-a transmis și părinților că trebuie să țină cont de mai multe lucruri în relația cu cadrele didactice care le predau copiilor lor.
„Părinții trebuie să înțeleagă ca ei nu sunt profesorii elevilor, nu ei iau deciziile finale pentru notele elevilor, și nu ei fac baremele de corectură”, a spus Daniel David.
„Educația este co-creata de cei trei (părinte, elev, profesor) si fiecare trebuie sa aibă o contribuție, asta nu înseamnă ca unul îl poate înlocui pe celălalt”, a adăugat ministrul Educației.
A s q e e w e w w w e w e e e e e w w
Și atunci când partenerii educaționali sunt total dezinteresați, cum se procedează?
Stați puțin, ce întrebări, când să le pună?
De ex., e normal ca o mămică (partener in educație, care nu aduce niciodată copilul la timp la școală, care pleacă în concedii în timpul anului școlar când prinde vreo ofertă) să imi dea mesaje în timpul orelor? Le dați apă la moară ca să nu pierdeți voturi!
Eu tot nu înțeleg cum educația este co-creata de elevi!?
Cu 10 ani in urma la o scoala de STAT buna din Bucuresti, pe vremea cand concursuri scolare functionau, cei mai multi copii aveau parinti foarte interesati de performanta lor, comportamentul elevilor se discuta deschis in sedintele cu parintii, notele la fel si rezultate din concursuri erau afisate pe usa de intrare din scoala, cu numele elevilor in clar. Rezultatele erau atat de bune incat unii si-au imaginat ca sunt doar meritul corpului didactic, asa incat in scurt timp a devenit partial parazitata politic. Se facea presiune ca unii copii sa ajunga in scoala, unii dintre parinti dorind sa se implice in educatia odraslelor cam cat o faceau la slujba lor creata sa le dea salariu. Problema s-a complicat cand odraslele nu aveau rezultatele sperate, asa incat a devenit interzis sa se discute performanta in sedinte sau sa se afiseze rezultatele la concursuri pe geam. Mai mult, unii din parintii care pot lasa mostenire hotia, incearca sa interzica concursurile ca sa nu se surmeneze copiii. Da d-l ministru are dreptate cand spune ca sunt mai multi actori in piesa invatamantului, care trebuie fiecare sa stie rolul lui, dar cel al sistemului de invatamant este sa si inteleaga ca stiintele exacte sunt la baza a ce se produce si a economiei in general. Limba romana bine vorbita si inteleasa este esentiala dar stiinta detaliata a gramaticii, ar trebui sa nu serveasca meditatiilor si vanzarilor de culegeri.
Stimate domn ministru, dacă eu, în calitate de bunica a unui elev de clasa a 3a am semnalat unele aspecte negative din școală, mi s-a răspuns de către ISJ Neamț, ca nu am autoritate tutelara, nefiind părinte. Mă intreb:Într-o societate în care abandonul școlar, BULLING – ul, consumul de droguri, sunt la cote alarmante, mai contează cine sprijină un copil?