David, primele detalii despre Raportul QX : Procesul educațional trebuie regândit din rădăcini

ID 357739593 © LCVA | Dreamstime.com

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a oferit primele detalii despre ”Raportul QX”, documentul-diagnostic despre starea educației, pe care urmează să îl prezinte pe 19 mai.

În podcastul ”Starea Nației”, întrebat de realizatorul Dragoș Pătraru dacă poate oferi mai multe detalii despre raport, David a răspuns: ”Vă dau, dacă vreți, arhitectura generală. În primul rând, noi trebuie să schimbpm complet contextul în care se întâmplă procesul de învățământ. Prin context înțeleg faptul că Ministerul de Interne și autoritățile locale trebuie să facă curățenie în jurul școlilor, sub aspectul consumului de droguri și al consumului de alcool. Trebuie pur și simplu să avem zone sigure. Trebuie făcut curățenie. Doi, este foarte important, tot în cadrul acestui context, ca să vedem unde-s copiii ăia care nu vin la școală. Noi avem un grad de cuprindere în învățământul obligatoriu cam de 82%. Unde sunt ceilalți 18%? Unii sunt în țară, poate unii sunt plecați, dar nu intră în sistem.”

”După aceea, avem zona de infrastructură. În zona de infrastructură, trebuie să ne hotărâm ce trebuie să schimbăm pentru că nu mai putem avea învățământ simultan, nu mai putem avea trei schimburi, că nu poți să faci educație de calitate. Nu mai poți avea în mediul rural școli cu șapte copii și să te aștepți că vei duce profesori foarte bine pregătiți și bine plătiți. Deci trebuie să fie o reformă de infrastructură, prin care trebuie să asiguri dotările necesare, sălile de clasă, infrastructura educațională”, a adăugat David.

Ministrul a adăugat și un al treilea punct la care se referă raportul: ”Procesul educațional trebuie regândit din rădăcini, fiindcă, în acest moment, noi avem tineri cu nivel de inteligență și creativitate comparabil cu cel pe care îl au tinerii din țările vestice, la care noi ne raportăm, dar tinerii noștri ajung la un grad de analfabetism, măsurat fie prin testele PISA, fie la nivel de liceu, de până la 40-42%. Asta este o problemă de securitate națională. Intră oameni tineri, deștepți, cu potențial de inteligență și creativitate, și noi, aproape jumătate, ce facem cu sistemul educațional? Îi scoatem analfabeți funcțional. Asta este o problemă majoră. De ce facem lucrul ăsta? După mine, și asta va fi una dintre discuțiile pe care o să le am în acel raport, avem prea multe discipline, prea multe ore, conținut nerelevant, metode de predare adesea complet depășite de vremuri și un statut foarte prost al profesorului în societate, astfel încât noi nu mai reușim să-i motivăm pe cei pe care îi avem în sistem și să aducem oameni buni în sistem. Simplu spus, astea sunt problemele procesului de învățământ.”

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.