
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a explicat, astăzi, ce configurație ar vedea pentru noua Evaluare Națională, după ce și-a anunțat ideea de a reforma acest examen.
În emisiunea Euro Educația, de la Euronews România, David a transmis că noua variantă a examenului nu va avea câte o probă pentru fiecare dintre cele opt competențe-cheie, ci doar trei testări. În a treia probă, elevii ar urma să fie examinați prin sub-teste, atât din științe, cât și din materii socio-umane.
Adriana Stoian, realizatoare: Când vorbiți despre mai multe materii și despre dubla specializare, dați exemplu Franța sau Italia, acolo au materia mai concentrată. Respectiv, au științele în aceeași materie, fizica cu chimia.
Daniel David: Știu De aceea eu n-am spus că vom da opt materii sau cinci, câte competențe sunt.
Realizatoare: Asta voiam să specificăm. Dacă schimbați Evaluarea Națională, ea nu va arăta așa cum arată astăzi: un examen de română, un examen de matematică, unul de biologie…
Daniel David: Nu. Mă gândesc, mai degrabă, dar, sigur, astea sunt, deja, discuții operaționale, am în minte, dar aștept să văd ce spun și alți specialiști, mai degrabă o probă, a treia probă, cu sub-teste, unele cu câțiva itemi de știință, altele cu câțiva itemi legați de disciplinele socio-umane, istorie-geografie. Și, atunci, ai avea, practic, note la matematică, la română și la sub-testele respective. Și, atunci, fiecare liceu vine și selectează lucrurile, în funcție de profilul pe care îl are (…) Dar nu opt sau cinci examene. Aș vedea, mai degrabă, trei.
În cadrul emisiunii, David a explicat de ce crede că liceele ar trebui să aibă parte de dreptul de a decide care probe de la Evaluarea Națională sunt relevante în funcție de profil, în procesul de admitere.
”Soluția pe care o propun este să facem, de exemplu, cum fac și italienii, cum fac și francezii: să evaluăm mai multe competențe. adică să țintim competențele-cheie pe care noi le urmărim pe parcursul gimnaziului. Acolo încă nu intrăm în specializări. Și, atunci, vei avea un rol informativ al acestei evaluări: vei ști cum și-a făcut gimnaziul datoria pentru a forma acele competențe-cheie. Asta e prima schimbare pe care o propun.
A doua schimbare pe care o propun e să flexibilizăm un pic forța pe care o are Evaluarea Națională. E o evaluare punctuală. Și, atunci, aș lăsa liceele cu diverse specializări să dea ponderi diferite probelor de acolo, în funcție de profilul pe care îl au. Mă aștept ca cei de la științe să valorizeze rezultatele la biologie și chimie poate mai mult decât alte rezultate, nu știu, din zona geografiei. Cei din zona socio-umană să valorizeze geografia și istoria, în comparație cu celelalte. Toate sunt luate în calcul, cu ponderi diferite. Și aș lăsa, și am lăsat acest lucru, câteva locuri la dispoziția liceului. De ce? Tot pentru a ajuta copiii. Să nu fie evaluare punctuașă. Că poate cineva, repet, bun la biologie și la chimie și olimpic, fără premiul mare pentru a ajunge pe altă rută acolo, a avut o zi proastă. Și, atunci, nu merită să-i dai o a doua șansă, pentru a intra la specializarea care îl interesează, de știință?”, a afirmat Daniel David.
”M-am uitat la bunele practici internaționale. Am zis ok, e mai complicat, hai să vedem ce fac alții. N-am găsit niciunde. Nu există niciunde. Cel puțin în țările Uniunii Europene și câteva țări de referință pe care le-am verificat, fiindcă noi ne raportăm la ele: Coreea de Sud, Japonia, Singapore și așa mai departe. Și, atunci, întrebarea este: avem ceva pe care nu-l vedem în setul de bune practici internaționale. Eu nu țin neapărat să copiem ceva de acolo. Poate fi ceva original. Dar, atunci, măcar să văd că funcționează. Dar, când mă uit la testarea PISA și la alte testări în zona liceului, văd că analfabetismul funcțional este foarte mare. Orice om de bun-simț, nici nu trebuie să fii mare specialist, îți spune: asta nu funcționează și trebuie schimbat”, a mai spus ministrul Educației, în emisiunea citată.
Emisiunea poate fi urmărită, integral, aici: