David: La plata cu ora nu era un angajament al sistemului. ISJ-urile vor găsi ore pentru titulari

ID 358196267 © LCVA | Dreamstime.com

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a afirmat, astăzi, că profesorii care activau la plata cu ora nu beneficiau de un angajament al sistemului că vor putea face acest lucru pe termen nelimitat.

În legătură cu profesorii titulari, David a spus că ISJ-urile vor avea ca sarcină să găsează ore pentru aceștia.

”Nu rămâne nimeni fără posturi. Eu am spus că sunt oameni care au plata cu ora, dar plata cu ora era valabilă un an de zile, acolo nu era un angajament al sistemului pentru plata cu ora. Titularii, cei angajați pe perioadă nedeterminată sau cei angajați pe viabilitate sau pe mai mulți ani, lor nu li se modifică contractul de muncă , dar la plata cu ora, unde muți oameni din sistem, care temporar, printr-un contract temporar, țineau niște ore, ei, acolo, nu poți să ai un angajament pe termen lung”, a afirmat Daniel David, într-o intervenție telefonică la Digi 24

”Și dacă n-am fi făcut această reformă, nu era sigur că contractul tău pentru plata cu ora pe o perioadă de un an sau mai puțin de un an, de zece luni, va fi valabil și anul viitor. Dar oamenii care sunt angajați în sistem pe o perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată cu contract în derulare nu au de ce să se teamă, fiindcă noi avem peste 30.000 de norme didactice libere, care erau ținute la plata cu ora, și o parte din aceste norme se va întoarce sau va intra în norma titularilor. Acea creștere despre care vorbeam, două ore pe săptămână”, a adăugat ministrul Educației și Cercetării.

Întrebat ce se va întâmpla cu titularii care nu vor avea suficiente norme în școală, Daniel David a răspuns: ”Va trebui să găsim și o să găsim ore în sistem. Și acum se întâmplă acest lucru, să nu uităm că va trebui să ne hotărâm ce vrem.”

La întrebarea cine va trebui să găsească ore pentru titulari, David a răspuns: ”Asta o va face inspectoratul”.

2 comments

  1. Negrea spune:

    Da,este adevărat că există profesori care au obținut titularizarea pe anumite discipline dar numărul de ore nu există intr-o școală .Ca sa faci o norma din orele date la „plata cu ora” trebuie să mergi cel puțin în 6 scoli (vorbim de un oraș mare) În provincie este imposibil! Distanțele între localități sunt mari,mijloacele de transport insuficiente,mașini personale inexistente la debutanți.Cu siguranță nu se va putea rezolva !
    La plata cu ora nici măcar un suplinitor nu va accepta sa facă 2-4 ore pe o suma derizorie.
    Mai exista și comitetele de parinti și consiliul elevilor care poate refuza intrarea la clasa, a unui profesor debutant în detrimentul unui profesor validat de rezultatele sale obținute la toate examenele naționale sau olimpiade și concursuri școlare.
    Pentru acest tip de profesori va fi o modalitate de a-și reduce stresul.
    În situația în care plata cu ora era atractiva motivația depășea uneori epuizarea și se continua pentr încă 2-3 ore și atașamentul pentru elevi și obiectul de predare.
    Pentru unii era banii pentru carti și alte materiale didactice.
    Rezultatul este foarte simplu:2-4 ore la voia întâmplării pentru a face reducere la bugetul statului inmultite cu numărul titularilor din sistem.
    Mai mult decât atat survine o intrebare clara:ce acești profesori care au între 25-30 de ani de învățământ sa facă 4 ore ,nu 2 ore ?
    O parte dintre ei au trecut la 16 ore conform prevederilor legale.
    Ce fac acum??
    Trec la 20 ca ce tineri??
    Exista profesor mentori care au dat niște examene,au fost evaluați,validați pentru a trece la un număr de ore mai mic și au făcut acest lucru.
    Este adevărat și ca am încheiat un contract pentru un an cu Instituția,dar a fost real.
    Nu a forțat nimeni semnarea acestui contract de ambele părți!
    Argumentele ar putea continua,însă alți profesori colegi vor face acest lucru.

  2. Goșa Elena spune:

    Ce se va întâmpla cu suplinitorii calificați din sistemul de învățământ care au primit în urma unei etape de mobilitate decizie pentru prelungirea contractului de muncă?

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.