
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, afirmă că actuala Evaluare Națională, așa cum este acum, are trei mari probleme, care o fac un sistem imposibil de argumentat.
”Este o problemă. Nu că nu mi se pare ok, este chiar o problemă. Vă spun de ce este o problemă. Noi ne angajăm că formăm mai multe competențe cheie. Dacă vreți, competențe de bază, opt sau cinci. Oricum, mai multe. În clasa a doua, evaluăm mai mult: avem și limbă, avem și matematică, avem și o zonă de științe. În a patra, iarăși avem, pe lângă matematică, și o oarecare zonă de științe. În a șasea, iarăși avem aceste zone. Brusc, în a optam eliminăm zona de știință și rămânem doar la română și matematică. Deci noi nu evaluăm toate competențele pe care le-am țintit prin gimnaziu. Nu știm dacă gimnaziul și-a atins scopul sau nu”, a declarat Daniel David, în emisiunea Euro Educația, de la Euronews România.
”A doua problemă majoră este nu numai că este restrictivă evaluarea, adică la două materii, dar este și punctuală. Adică ai o evaluare.
Și a treia problemă: această evaluare restrictivă și punctuală o folosești cu o forță foarte mare pentru admitere la liceu. Altfel spus, ceva restrictiv și punctual grevează traiectoria de viață a unui copil. Poate în ziua aia a avut o zi proastă. Și, pentru că a avut o zi proastă, te trezești că nu reușește să intre acolo unde ar fi vrut să intre. Poate era cineva foarte bun la biologie și chimie și ar fi țintit zona de științe (…) Noi îl testăm la română și matematică pentru zona de științe, zona în care el ar fi bun.
Deci, oricum te uiți, logic, acest sistem nu poate fi argumentat”, a adăugat ministrul Educației și Cercetării.
Emisiunea poate fi urmărită, integral, aici: