
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, s-a întrebat retoric de ce clasele cu 30 de elevi ar reprezenta ”ceva grav”, dat fiind că ele există și în Italia sau Germania.
”Așa cum și în Italia avem clase cu 30 de elevi, cum și în Germania avem clase cu 30 de elevi, da, vom ajunge și în țară să avem clase cu 30 de elevi. Cum am avut, surprinzător, în România, că lumea uită, și până în 2020. Dacă începem să venim cu limite puse, așa, arbitrar, de ce 30 ar fi ceva grav, când și alte țări au limita de 30, când și noi am avut limita asta, de exemplu, la liceu, de 30, până în 2020? Vă dați seama că discuțiile sunt pur și simplu pentru a genera discuții. Nu sunt discuții serioase”, a declarat David, într-o intervenție telefonică la Digi24.
Reamintim că, în urma măsurilor prevăzute în Pachetul Bolojan, o clasă de gimnaziu va putea avea până la 32 de elevi, iar o clasă de liceu până la 34 de elevi.
Într-un mesaj publicat, ieri, pe pagina de internet a ministerului, David a afirmat că, din punctul său de vedere, ”nu e o problemă majoră” ca unele clase să aibă una sau două bănci în plus, după mărirea limitelor maxime ale efectivelor de elevi.
”Noile limite minime/maxime pentru numărul de copii dintr-o clasă se află și în alte practici europene, iar aceste limite sunt similare cu ceea ce aveam în țară între 2011 – 2020 (și pe alocuri chiar mai bine); practic, nu cred că este o problemă majoră să avem cu 1 – 2 bănci mai mult în unele clase, considerând dificultățile existente. Limitele nesustenabile aduse în 2023 au creat nu doar multe norme didactice, ci și multe clase care grevează și infrastructura școlară. Da, reducerile privind numărul de copii în clasă, acolo unde există cazuri de copii cu cerințe educaționale speciale, rămân valabile, inclusiv pentru minorități și pentru celelalte condiții specificate în lege. Iar reducerea acestor limite minime/maxime trebuie să rămână un deziderat, gândit, însă, în limite realiste și cu implicații psihopedagogice, pe măsura creșterii bugetului și dezvoltării infrastructurii”, a transmis Daniel David, în mesajul respectiv.
Cred ca Dl. Ministru ar trebui sa isi dea demisia in urma acestor ineptii pe care le sustine. De ce nu ne comparam si la salarii cu UE, ci DOAR la ceea ce ne convine??
Unde mai este calitate daca inghesui 34 de elevi intr-o clasa? Cand ii vine randul unui elev sa vorbeasca si el in cadrul unei ore de limba si comunicare? Sau orice alta ora…Cand sa predea profesorul, cand sa raspunda la intrebarile elevilor si pe cand si alte posibile interventii didactice?? Dansul a predat vreodata? Stie cu ce se „mananca” aceasta profesie?
Cred ca doreste un val de inapti care sa se supuna sistemului, este clar!
Se vede ca nu a calcat printr o clasa de invatamant preuniverasitar. Se poate lucra decent si cu pretentii la performanta/evolutie cu 15, 16 elevi maxim..Ce este peste aceasta cifra e deja bataie de joc si pt copii.. Dublu nu mai vorbesc. Eu sincer ma intreb cine l a facut pe dl acesta psiholog, ca nici cu profesia aceasta nici cu functia de ministru al invatamantului nu are nicio treaba :-((