fbpx

Daniela Vișoianu, președintele Coaliției pentru Educație: Cum se ”vând” posturile de titulari în învățământ

Președintele Coaliției pentru Educație, Daniela Vișoianu, a explicat, într-o postare pe Facebook, cum reușesc unii profesori să obțină catedre la școli bune, plătindu-i pe cei care dețin respectivele posturi ca titulari și urmează să iasă la pensie. Potrivit specialistului în Educație, posturile se cumpără chiar și cu doi ani înainte.

Vișoianu a dezvăluit aceste practici chiar în ziua în care se desfășoară examenul de titularizare.

Preluăm, integral, postarea sa:

Astăzi este ziua potrivită să scriu:
despre cum se „vând” posturile de titulari 

Ești titular la oraș, școală bună. Mai ai doi ani până la pensie. În școala ta mai este unul, sau poate doi profesori calificați, care predau de ani de zile acolo ca suplinitori. Pe o catedră neocupată 100% de titular (să zicem că este inspector). Își face iluzii că ar putea să preia catedra. Catedra ta. Catedra Ta?

Găsești un client. Poate că îl găsești chiar cu sprijinul inspectorului de specialitate, sau poate pur și simplu vine la tine direct. Și el este titular, la o școală mai slabă. Te găsește clientul pe tine, te caută. Pentru că, deși te pregătești să ieși la pensie, încă mai deții ceva extrem de valoros: postul TĂU de titular.

Pe care este dispus să îl plătească astăzi și să îl aștepte încă doi ani. În fond se face asta de ani de zile, doar nu se va strica ceva în sistem fix acum 

Faceți schimb de posturi.
Și doi ani veți continua să predați amândoi, ca „detașați”, unul pe postul de titular al celuilalt. Doi ani trec repede.

Marian, am văzut apelul tău la Alianța Colegiilor Centenare. Cultura lor organizațională a fost „moștenită” de profesori care și-au cumpărat posturile, neștiind dacă le merită. Eu nu mi-aș face mari speranțe.

Pentru că astăzi este examenul de titularizare – un alt model de administrare de sistem în care s-a inovat puțin (n.b. ceva modificări sunt în ultimii doi ani). În condițiile în care universitățile și-au abandonat de mult misiunea istorică de a forma profesori, a fost apoi rândul sistemului de a abandona un management transparent și corect al carierei acestora.

Bafta tuturor celor care merită! 
Poate că anul acesta (a câta oară? a șaptea? a zecea?) va fi cu noroc.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.