fbpx

Daniela Vișoianu: Metoda lui „aici și acum”

de Daniela Vișoianu, expertă în educație

Rise and shine, baby!
Peste trei săptămâni majoritatea elevilor și profesorilor vor fi fost deja la primele ore din noul an școlar.

Scurtă și intensă vacanță – am văzut mulți profesori care au încercat să fie disciplinați și să aplice metoda lui „aici și acum”:
– e vacanță, voi lua ceea ce am nevoie din acest timp;
– după care mă voi reconecta la școală – elevii mei vor fi acolo, dincolo de reforme și schimbări și vor avea nevoie de mine odihnit și în formă.
Bravo lor!
Un gând rebel mă îndeamnă să cred că forma aceasta de organizare cu module aduce o componentă de relaxare și bucurie profesorilor.

Vine un an școlar de tranziție – va fi zăpăcitor, pentru că mintea multora va fi, simultan, în mai multe locuri:
– în prezentul anului școlar care are noutăți de organizare și de proces dar încadrarea în reperele LEN 1/2011;
– în viitorul noilor legi – multe conversații se vor amesteca și îi vor zăpăci pe actorii direct implicați;
– în trecutul experiențelor noastre care determină soluții vechi la probleme cronice;
Zilele din această săptămână vor rămâne sub semnul Sfintei Marii, încă câteva zile mai „lejere”….
Dar, baby, ce toamnă frumoasă se anunță:
– de mâine într-o săptămână se încheie perioada de consultări pe noile proiecte de legi;
– se va scrie mult despre forma finală, pusă pe circuitul interministerial, sunt câteva ministere de la care mă aștept la opinii interesate – dacă vor avea timp să citească cu atenție :);
– de joi în două săptămâni se pot da OUG și pe educație – că poate legile noi nu vin suficient de repede pentru lucruri urgente – de exemplu consorțiile pentru dual;
– vom avea învățătoare și educatoare noi în salile de clasă, dar școala gimnazială din X va rămâne în continuare fără un profesor de matematică stabil, că postul e ocupat de 15 ani de cineva permanent detașat. Minunata instituție a detașării, neajustată în niciun fel prin noile proiecte, dap.
– putem să ne planificăm vacanța de toamnă – o vacanță în care școlile se opresc pentru toată lumea, frați și surori de vârste diferite, elevi și părinți profesori. O să respirăm atunci, după legi, dezbateri și înțelegerea ritmului cu module. Și o să luăm de la capăt, altfel, încercând să fim bucurie pentru noi, familiile noastre, elevi și familiile lor.

Și la iarnă va fi frig.
Și ne vom concentra pe plata facturilor.
Și pe titlurile indignate despre alocarea a 2,5 din PIB pentru educație. Ceea ce oricum va fi 5,5% mai mult decât cei 2,2 de anul acesta.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.