Daniel David: „Pseudoştiinta în şcoală apare prin predarea proastă a ştiintei”

captură video Digi24

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat în cadrul emisiunii „În faţa ta” de la Digi24 că pseudoştiinta în şcoală se manifestă prin modul defectuos în care este predată ştiinta.

El consideră că elitele au o mare responsabilitate în transmiterea unor mesaje inexacte legate de ştiintă, iar pe fondul analfabetismului funcţional, acestea sunt interpretate greşit, generând neîncredere în descoperirile ştiintifice.

„Pseudoştiinta în şcoală se manifestă prin predarea proastă a ştiintei, fiindcă foarte mulţi oameni de ştiintă uită că toate cunoştinţele noastre din ştiintă, inclusiv legile pe care le considerăm în fizică de nebătut, sunt, de fapt, într-un fel sau altul, probabilistice. Ştiinţa nu este despre cunoaşterea absolută, este despre cea mai bună variantă de cunoaştere pe care o avem în acest moment. Nu este perfectă”, a explicat Daniel David.

Ministrul a subliniat că una dintre marile probleme a fost comunicarea deficitară a conceptelor ştiintifice.

„Mulţi spun: «Dacă eşti vaccinat, nu o să faci boala.» Nu e adevărat. Vaccinarea te protejează în faţa bolii, dar poate să nu fie 100% eficientă. Asta a dus la o percepţie eronată şi la pierderea încrederii în medicină. Am prezentat greşit ce înseamnă vaccinarea şi nu doar în zona biomedicală. La chimie, fizică, biologie, psihologie, predăm o mulţime de lucruri incorecte din punct de vedere ştiintific”, a declarat ministrul.

Profesorul universitar atrage atenţia că modul greşit în care sunt transmise informaţiile ştiintifice duce la o lipsă de discernământ în societate.

„Având o mare zonă de analfabetism funcţional, am deschis, efectiv, uşa acestor abordări pseudoştiintifice. Oamenii nu mai fac diferenţa între numerologie şi matematică, astrologie şi anatomie, witch doctor şi medic, parapsiholog şi psiholog. Şi aici este de vină, printre altele, şi societatea noastră, zona ei de elite, de conducere”, a adăugat el.

Daniel David a vorbit şi despre profesii precum cea de numerolog, subliniind că, deşi apar în lista ocupaţiilor europene, nu trebuie confundate cu domeniile ştiintifice.

„Nu e o problemă că apar, fiindcă am mulţi prieteni care se ocupă de numerologie şi mă tot critică. Dar ceea ce vreau este să comunicăm oamenilor un lucru foarte clar: aceste ocupaţii nu se bazează pe ştiintă, ci pe practici istorice, culturale, experienţe de un anumit tip, dar sunt non-science-based. Dacă facem acest lucru clar, suntem cinstiţi faţă de oameni şi îmi lăsăm să aleagă”, a concluzionat Daniel David.

David: Sunt pentru a controla educaţional telefoanele în şcoli. De ce să le interzic?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.