fbpx

Curs cu specimene umane pentru ortopezi, o premieră pentru facultățile de medicină din România

O premieră pentru facultățile de medicină din România a fost înregistrată la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Medici rezidenţi şi tineri specialişti din toată ţara au participat recent la primul curs cu specimene umane.

Medici şi lectori recunoscuţi din România au predat ultimele tehnici chirurgicale folosite în ortopedie la Catedra de Anatomie din Facultatea de Medicină a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, potrivit Agerpres.

„Este o premieră pentru toate facultăţile de medicină din România. Este un curs organizat în comun cu Universitatea de Medicină şi Farmacie «Victor Babeş» din Timişoara şi domnul profesor Radu Prejbeanu este coorganizator împreună cu noi doi (Radu Fleacă şi Mihai Roman – n.r.). La acest curs au venit lectori din multe centre – Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Craiova, Bucureşti, Iaşi – şi asta arată interesul pentru acest curs şi din partea noastră ca profesori, dar şi participarea medicilor tineri care au venit aici să se antreneze”, a declarat pentru Agerpres, decanul Facultăţii de Medicină din Sibiu, profesorul universitar Radu Fleacă, medic în Secţia Clinică de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu.

Potrivit acestuia, medicii tineri au învăţat practic, timp de trei zile, proceduri chirurgicale precum artroscopia, proteza de genunchi şi chirurgia piciorului şi a gleznei.

„Este un curs de abilităţi practice. De fapt, sunt trei cursuri. Prima zi este un curs de artroscopie, a doua zi este un curs pentru proteza primară de genunchi, iar a treia zi este un curs pentru chirurgia piciorului şi a gleznei. La fiecare (…) avem lectori specializaţi în aceste cursuri şi bucuria noastră este că am ajuns în ţara asta la un nivel în care putem să facem asemenea cursuri şi noi, care avem deja o experienţă, avem tehnica necesară”, a explicat decanul Radu Fleacă.

Ca să facă operaţii de succes, tinerii medici au nevoie să exerseze nu doar pe mulaje, dar şi pe specimene umane, după care pot dobândi abilităţile practice în timpul intervenţiilor chirurgicale.

„Ca să fii un bun chirurg ai nevoie prima dată de un bagaj de cunoştinţe teoretice pe care să le poţi folosi pentru a-ţi dezvolta nişte abilităţi practice. Dar după aceea trebuie să exersezi tehnici chirurgicale. (…) Această învăţare se poate face fie direct pe pacienţi, (…) fie sunt nişte etape intermediare în care există mulaje, există specimene pe care poţi exersa nişte tehnici în aşa fel încât atunci când ajungi şi tratezi pacienţi să poţi să faci asta cu responsabilitate şi cu grijă. Programul de training în rezidenţiat pe care îl facem noi cu tinerii noştri colegi include această practică de a opera cu un medic primar lângă tine, care te supraveghează, care are grijă să nu greşeşti şi care face ca lucrurile să decurgă în siguranţă pentru pacienţi. Dar atunci când tu eşti principal operator, responsabilitatea şi deciziile pe care trebuie să le iei deja devin altele şi sunt mult mai dificile”, a eprecizat decanul Radu Fleacă.

Pentru prima dată, Facultatea de Medicină din Sibiu a putut organiza acest curs folosind specimene umane importate din SUA, cu ajutorul unor companii cu autorizaţii speciale, care respectă legislaţia internaţională şi au acordul familiilor foştilor pacienţi.

„Cea mai bună formă de a învăţa nu este să operezi porci ca să poţi opera oameni, este să operezi oameni ca să poţi opera oameni. E foarte dificil să faci acest antrenament pe pacientul pe care îl ai pe masă şi pe care trebuie să îl îngrijeşti şi e mult mai uşor să te antrenezi aşa. De când s-au inventat facultăţile de medicină, anatomia umană se învăţa pe cadavre pentru că aşa e normal. Chiar dacă acum sunt tehnici mai noi, nu suplinesc asta întru totul. Ce am reuşit să facem cu ajutorul unor companii care ne-au ajutat, a fost să aducem o practică ce se întâmplă de ani de zile în toată lumea civilizată, şi ăsta e training-ul care se face, (…) se importă segmente în condiţii depline de siguranţă. Sunt aduse din Statele Unite. Sunt două firme care furnizează, în toată lumea civilizată, din Statele Unite şi cred că noi eram poate ultima ţară din Est Europei care nu avea aşa ceva. Există o legislaţie internaţională care reglementează utilizarea acestor corpuri în scop didactic şi medical, nu experimental, este doar în scop educaţional. (…) Sunt foşti pacienţi. (…) există acte de provenienţă şi acordul pentru fiecare pacient din partea familiei. Aceste segmente care sunt utilizate pentru noi în scop educaţional au fost donate universităţii în acest scop (…) după ce se vor folosi în acest scop educaţional, se vor distruge. De asemenea, conform legilor româneşti, există contracte pe care fiecare instituţie le are cu firme de deşeuri medicale”, a subliniat decanul Radu Fleacă.

Facultatea de Medicină din Sibiu a reuşit în ultimii patru ani să îşi crească numărul de studenţi, de la 1.500 la 2.000. Citește reportajul integral pe Agerpres.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.