
În Little London International Academy, pregătirea pentru examenele naționale începe din timp.
În acest an, probele pe care elevii școlii private din Ilfov le vor susține sunt la limba română și matematică, pentru Evaluarea Națională. Pentru Bacalaureat, elevii vor susține examene la limba română, matematică, istorie, fizică, biologie, psihologie și logică. De asemenea, probele orale vor fi susținute la limba engleză.
Profesorii de la Little London ne-au spus câteva cuvinte despre ce înseamnă examenele și pregătirile, care este impactul asupra copiilor. De altfel, au avut și sfaturi pentru elevii care în acest an susțin examenele naționale.
„Pregătirea unui examen specific finalului clasei a VIII-a sau a XII-a, exceptând câteva școli pilot, este integrată într-o oră pe săptămână, cel mult două, desfășurându-se în paralel cu orelele (două) dedicate studiului programei specifice clasei. Pregătirea examenelor finale- profesorul-elevul-părintele se așează într-un cerc vicios, fiecare element îmbrăcând pe rând haina succesului și a eșecului.
Există câteva principii, reguli care fac lumină, aduc ajutor, conduc spre o pregătire a examenului, o pregătire consistentă, cu efect pe termen lung, așa cum ne dorim învățarea. Reguli de urmat pe parcursul anului terminal, menite a oferi acel echilibru de care avem nevoie pentru a susține o evaluare corectă pentru noi înșine, pentru statutul nostru de elev al ciclului gimnazial, al ciclului liceal, și anume:
„Primul pas în pregătirea pentru Evaluarea Națională la matematică este organizarea, crearea unui plan de studiu care să includă revizuirea materialelor din anii precedenți, precum și exersarea problemelor specifice. În plus, practica constantă și testele simulate vor ajuta la consolidarea cunoștințelor și la îmbunătățirea rapidității de rezolvare.
Stresul asociat cu examenele poate avea un impact semnificativ asupra stării de bine a copiilor. Este important să echilibrăm așteptările și să încurajăm un mediu de învățare pozitiv. Părinții și profesorii ar trebui să ofere suport emoțional și să îi ajute pe elevi să-și gestioneze anxietățile.
Elevii ar trebui să își gestioneze timpul eficient și să se asigure că își lasă spațiu pentru odihnă și relaxare. De asemenea, este important să abordeze problemele de matematică cu o mentalitate deschisă și să nu se descurajeze în cazul greșelilor; fiecare eroare este o ocazie de învățare.
Încurajez elevii să participe la sesiuni de pregătire sau grupuri de studiu, pentru a beneficia de experiența și cunoștințele celorlalți. Există, de altfel, multe resurse online, inclusiv aplicații educaționale și platforme de învățare, care pot oferi o pregătire suplimentară valoroasă.” Laurance Fakih, prof. Matemtică gimnaziu, Little London Internațional Academy