fbpx

Cum să-ți regăsești energia și vitalitatea. 9 sfaturi esențiale de la Universitatea Harvard

Photo 93530377 | Active Woman © Dmytro Zinkevych | Dreamstime.com

Pe măsură ce anii trec, ritmul vieții se intensifică iar grijile devin tot mai prezente, avem nevoie de toată energia pe care o putem produce pentru a face față. Chiar dacă uneori pare imposibil să ne regăsim vitalitatea din prima tinerețe, există soluții.

Pe platforma sa online, Universitatea Harvard oferă un set de nouă sfaturi, care ne vor ajuta să ne simțim mai bine și să înfruntăm cu încredere provocările cotidiene:

1. Controlează stresul

Emoțiile induse de stres consumă cantități uriașe de energie. Discută cu un prieten sau rudă, alătură-te unui grup de sprijin sau consultă un psihoterapeut. Terapiile de relaxare precum meditația, autohipnoza, yoga și tai chi sunt, de asemenea, instrumente eficiente pentru reducerea stresului.

2. Ușurează-ți sarcinile

Unul dintre principalele motive pentru oboseală este suprasolicitarea. Surmenajul poate include obligații profesionale, familiale și sociale. Încearcă să îți simplifici lista de activități. Stabilește-ți prioritățile și elimină sarcinile mai puțin importante. Dacă este necesar, solicită ajutor suplimentar la locul de muncă.


3. Fă sport

Exercițiile fizice aproape garantează că vei dormi mai liniștit. De asemenea, oferă celulelor tale mai multă energie pentru o mai bună oxigenare. De asemenea, sportul poate crește nivelul de dopamină din creier, ceea ce ajută la ameliorarea dispoziției. Dacă nu ai timp de mers la sală, există lucruri simple pe care le poți face. De exemplu, atunci când mergi pe jos, accelerează ritmul periodic pentru a obține beneficii suplimentare pentru sănătate.

4. Evită fumatul

Știi deja că fumatul îți amenință sănătatea. Dar un lucru pe care s-ar putea să nu îl știi este că fumatul îți ”fură” energia, provocând insomnie. Nicotina din tutun este un stimulent, astfel încât accelerează ritmul cardiac, crește tensiunea arterială și stimulează activitatea undelor cerebrale asociată cu starea de veghe, ceea ce te face să adormi mai greu. 

5. Restricționează-ți somnul

Dacă ai probleme cu somnul, încearcă să dormi mai puțin. Acest sfat poate suna ciudat, dar, dacă determini de cât somn ai nevoie de fapt poate reduce timpul petrecut în pat fără a dormi. Acest proces facilitează adormirea și promovează un somn mai odihnitor pe termen lung. Iată cum să faci acest lucru:

Evită să dormi în timpul zilei.
În prima noapte, culcă-te mai târziu decât în mod normal și dormi doar patru ore.
Dacă simți că ați dormit bine în această perioadă de patru ore, adaugă încă 15-30 de minute de somn în noaptea următoare.
Atâta timp cât dormi profund tot timpul în care stai în pat, continuă să adaugi treptat intervale de somn în nopți succesive.

6. Alimentează-te corect

Consumul de alimente cu un indice glicemic scăzut – ale căror zaharuri sunt absorbite lent – te poate ajuta să eviți lipsa de energie care apare de obicei după consumul de zaharuri absorbite rapid sau amidon rafinat. Alimentele cu un indice glicemic scăzut includ cereale integrale, legume bogate în fibre, nuci și uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. În general, alimentele bogate în carbohidrați au cei mai mari indici glicemici. Proteinele și grăsimile au indici glicemici aproape de zero.


Ostart Complex Ca + Mg + Zn + Se + D3 comprimate filmate este o combinație echilibrată de minerale, oligoelemente și vitamina D3 esențiale în menținerea stării generale de bine a organismului.


7. Folosește cofeina in avantajul tău

Cofeina ajută la creșterea stării de alertă, așa că o ceașcă de cafea te poate ajuta să îți pui mintea în funcțiune. Dar pentru a obține efectele energizante ale cofeinei, trebuie să o folosești cu prudență. Poate provoca insomnie, mai ales atunci când este consumată în cantități mari sau după ora 14.00.

8. Limitează consumul de alcool

Una dintre cele mai bune protecții împotriva scăderii de energie care se întâmplă adeseori după-amiaza este evitarea consumului de alcool la prânz. Efectul sedativ al alcoolului este deosebit de puternic în mijlocul zilei.  Dacă ai de gând să bei alcool, fă acest lucru cu moderație, într-un moment în care nu te deranjează că îți va scădea energia.

9. Bea apă

Care este singurul nutrient despre care s-a demonstrat că îmbunătățește performanța pentru toate activitățile de anduranță, cu excepția celor mai solicitante? Nu este o băutură energizantă scumpă. Este chiar apa. Dacă corpul tău este lipsit de lichide, unul dintre primele semne este o senzație de oboseală.

 

Poate te interesează și

 

Câștigă lupta cu somnul pierdut

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.