fbpx

Cum să îți pregătești copilul pentru grădiniță – 5 sfaturi de care să ții cont

Sursă foto: Freepik

Prima zi de grădiniță poate fi cea mai importantă etapă prin care trece un copil pe parcursul dezvoltării sale. Este o schimbare majoră a rutinei zilnice și a modului de interacțiune și socializare.

Oricât de mult ar părea că așteaptă să meargă la grădiniță și să își facă prieteni noi, uneori, cei mici pot fi copleșiți de noul program și de timpul petrecut fără ca mama să le fie alături.

Însă, cu câteva schimbări simple de rutină și activități distractive, te poți asigura că micuțul tău este pregătit pentru prima zi de grădiniță și că amândoi veți face față acestei provocări importante.

Iată cum îl poți pregăti pe cel mic pentru a se acomoda mai ușor la grădiniță.

  1. Stabilește rutine solide acasă
    Rutinele îi ajută pe copii să învețe, îi fac să se simtă în siguranță, să simtă că dețin controlul asupra lumii lor și le stimulează încrederea în sine și sentimentul de apartenență în familie.

Obiceiurile constante înainte de culcare le asigură copiilor un somn liniștit și îi pregătește pentru aventurile de a doua zi. O rutină de culcare eficientă include o oră de culcare consecventă și o ordine previzibilă a activităților, de exemplu, să facă baie, să își pună pijamaua, să se spele pe dinți, să citească povestea preferată sau să cânte cântecul preferat, să primească o îmbrățișare sau un sărut de noapte bună de la părinți.

De asemenea, te încurajăm să citești împreună cu copilul timp de cel puțin 20 de minute pe zi pentru a-i dezvolta abilitățile de limbaj și alfabetizare. Această rutină de lectură poate face parte din obiceiurile de culcare sau poate fi făcută la un alt moment convenabil pentru tine și pentru copil.

O modalitate bună de a face ca acest timp să fie centrat pe copil și de a crește plăcerea și implicarea copilului în acest timp petrecut împreună este să îl lași pe el să aleagă cartea.

De asemenea, avea o rutină de masă în familie nu este doar o oportunitate de a-ți învăța copilul despre obiceiurile alimentare sănătoase, ci și o șansă de a petrece momente plăcute vorbind cu el, ceea ce îi dezvoltă limbajul și consolidează relația dintre voi. Poți, de asemenea, să introduci rutine în jurul orei mesei care îi vor fi utile copilului la școală, cum ar fi spălatul pe mâini înainte de cină sau strângerea vaselor după masă.

            2. Dă-i copilului tău mici sarcini în casă
Odată ajunși la grădiniță, educatoarea le va atribui copiilor sarcini simple, cum ar fi să strângă covorașele, să așeze la locul lor câteva jucarii pentru copii sau să aprindă lumina.

Pentru a-l pregăti să acționeze politicos și prompt atunci când primește astfel de sarcini, începe prin a-i delega câteva sarcini generale prin casă, de la strângerea jucăriilor și până la punerea hainelor în coșul de rufe.

Dacă pare dornic sau capabil să îndeplinească o sarcină, dă-i ocazia să o ducă la îndeplinire. Probabil că sarcinile vor dura mai mult decât dacă le-ai face tu, însă lăsându-l pe el să se ocupe de ele îi cultivi copilului abilitățile de autosuficiență și promovezi o mentalitate orientată spre responsabilitate.

Citește celelalte trei sfaturi, pe Garbo.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.