fbpx

Cum ne pregătim copiii pentru o viață de adult sănătoasă

Cu toții ne dorim să creștem copii sănătoși, cu o dezvoltare firească, astfel încât la vârsta maturității să poată conta pe o stare de sănătate excelentă, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Atingerea unui astfel de obiectiv începe, însă, din copilăria mică și continuă pe parcursul adolescenței. O stare bună de sănătate este produsul final al mai multor factori, printre care: alimentația. echilibrul emoțional, programul zilnic potrivit vârstei, dar și deciziile corecte din punct de vedere medical.

 

Iată câteva sfaturi ale specialiștilor, care te vor ajuta să îți faci o strategie corectă în ceea ce privește sănătatea copilului tău:

 

  • Implică-l direct în formarea unui stil de viață sănătos. Copiii și adolescenții tind să accepte mai ușor obiceiurile bune, dacă simt că e și decizia lor. În loc să enunți interdicții, este preferabil să îi dai mai multe opțiuni: ”Ce legume ai prefera astăzi ca garnitură?”, ”Unde vrei să mergem să facem puțină mișcare în weekend?”, ”Ce activități de familie ți-ar plăcea în următoarea vacanță?”. Toate acestea sună ceva mai bine decât: ”Este obligatoriu să mănânci broccoli”, ”Weekendul acesta ai voie doar două ore pe telefon” sau ”În vacanța următoare, trebuie să stai cu familia cel puțin patru ore ore pe zi!”, nu-i așa?
  • Învață-l să discearnă corect informațiile la care este expus pe internet. Copiii de astăzi au acces la o cantitate enormă și fără precedent de date, fapte reale sau doar pretinse, știri reale dar, desigur, și fake news. În primul rând, este important ca părinții să fie primii care învață să facă diferența între ele și să verifice dacă un enunț, o știre sau o imagine apărute în rețelele sociale sunt adevărate sau false. În acest fel, ne putem ajuta și copiii să înțeleagă cum funcționează mecanismele informaționale și să se protejeze. De ce este nevoie să facă acest lucru și de ce le datorăm să învețe să se apere de manipulare? Pentru că, atunci când vine vorba de sănătate, fenomenul fake news poate ajunge să amenințe integritatea fizică și chiar viața. Și ne dorim să avem copii echipați cu toate resursele de a lua deciziile corecte și de a se feri de manipulare.
  • În afară de toate aceste recomandări pe care le poți urma în timp pentru binele copilului tău, există, însă, și ceva foarte concret pe care i-l poți oferi: îl poți apăra de toate formele de cancer cauzate de HPV, unul dintre cele mai răspândite virusuri. Indiferent dacă ai un băiat sau o fată, începând de la vârsta de 11 ani are acces gratuit la vaccinul care îl va proteja la vârsta maturității. 

Aproximativ 8 din 10 persoane, bărbați și femei, se infectează cu virusul HPV la un moment dat în viață, fiind cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală. Infecţia cu HPV este implicată în apariția a 99% din cazurile de cancer de col uterin, în dezvoltarea verucilor genitale, și a altor tipuri de cancer ale organelor genitale masculine sau feminine (penian, vaginal sau vulvar), cancere anale și orofaringiene.

 Vaccinarea anti-HPV este aproape 100% eficace în prevenirea majorității infecțiilor care produc leziunile colului uterin. 

O întrebare firească este care e cel mai bun moment să facem acest lucru. Răspunsul este la începutul adolescenței. Explicația: este perioada în care organismul generează cel mai bun răspuns imun după vaccinare/E important să știi că, în România, vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani, fiind inclusă în Programul Național de Vaccinare. 100.000 de fete au beneficiat deja de această șansă și s-au imunizat.

De la 1 decembrie 2023, și băieții din grupa de vârstă 11-18 ani au primit această oportunitate și se pot vaccina gratuit. Este nu doar recomandabil, ci și foarte important ca și băieții să fie imunizați împotriva HPV, iar motivele sunt serioase și corecte: îi protejează pe cei vaccinați și, în același timp, contribuie la limitarea circulației virusului.

 

Photo 78931872 © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.