În etapa următoare, în care se trece la primele cărți de exersare a cititului pe text, un alt instrument de suport pentru cititorii începători devine foarte util: metoda cuvintelor frecvente (adaptată după conceptul de „sight words”, folosit de zeci de ani în citirea limbii engleze). Kiturile Gama de Cuvinte frecvente oferă o selecție, făcută împreună cu specialiști, a 800 de cuvinte care apar cu frecvență ridicată în textele de citit pentru copii, prezentate pe carduri care faciliteaza memorarea prin „fotografiere”. Cu un „portofoliu” atât de vast de cuvinte deja știute pe de rost, pe care le recunoaște în text dintr-o privire, copilul va parcurge textele mult mai rapid și va simți astfel satisfacția cititorului avansat. În această etapă, încurajarea, construirea încrederii și motivarea copiilor spre citit e cea mai importantă responsabilitate a noastră, ca părinți. Mai apoi, când pot să citească singuri, e bine să-și exerseze această deprindere aflată încă în faza de construcție, cu lecturi care se parcurg ușor și cu subiecte aproape de interesele și preocupările lor.
Foarte util este sprijinul pe care îl putem oferi copiilor încă de la primele lecturi, pentru evitarea cititului mecanic, fără înțelegerea textului (așa-numitul analfabetism funcțional, deficiență neașteptat de răspândită în școală). Pentru un școlar mic, acest sprijin înseamnă să îi stăm alături atunci când citește cu voce tare și să discutăm după fiecare pagină, pe baza textului citit, iar pentru cei mai mari înseamnă să le știm lecturile și să ne arătăm interesul pentru părerile lor despre acestea. Pot fi folosite ca instrument de lucru colecțiile Super Dys, care au întrebări de verificare a înțelegerii lecturii la final de capitol.
Cititul este o activitate complexă, care se deprinde în ani de zile, iar plăcerea apare abia atunci când copilul deține o tehnică bună și citește rapid, făra efort. Cred că, dacă le suntem alături în acest demers deloc ușor, încurajându-i să parcurgă fiecare etapă, vor ajunge să stăpânească această deprindere și să citească de plăcere. Iar dacă au apucat să prindă drag de carte, nu o vor mai părăsi niciodată. În acel moment, misiunea noastră, ca părinți, a ajuns la final!